"The Royle family"-actrice Liz Smith is overleden op kerstavond

De Britse actrice Liz Smith is op kerstavond overleden. Dat meldt een woordvoerder van de familie. Smith, wiens echte naam Betty Gleadle was, verwierf vooral bekendheid met haar rol als Norma Speakman uit "The Royle family". Ze werd 95 jaar.

Smith maakte vooral furore in de jaren 90. De rol waarmee ze de meeste bekendheid verwierf, is waarschijnlijk die van "Nana" Norma Speakman uit de populaire comedyserie "The Royle family". Ze speelde Speakman tussen 1998 en 2000 en nog eens in 2006.

Ze bleef tot op hoge leeftijd acteren. Zo was ze in 2005 nog naast Johnny Depp te zien als grootmoeder Georgina in "Charlie and the chocolate factory". Na een hersenbloeding besloot de actrice om op 87-jarige leeftijd het acteren te staken.

Tijdens haar carrière werd Liz Smith verschillende keren in de bloemetjes gezet voor haar acteerprestaties. Zo won ze onder meer een BAFTA Award voor beste vrouwelijke bijrol en een British Comedy Award voor beste TV komedie-actrice. In 2009 werd geëerd als Member of the Order of the British Empire (MBE)

Meest gelezen