Al meer dan miljoen verdachten van Filipijnse straten geplukt in antidrugsstrijd

Volgens de Filipijnse politie zouden sinds begin juli al meer dan een miljoen vermoedelijke druggebruikers en -dealers van de Filipijnse straten zijn geplukt in de antidrugsstrijd van president Rodrigo Duterte. Het merendeel van hen gaf zich uit eigen beweging over, maar de politie doodde ook 2.157 mensen tijdens operaties.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
President Duterte voert een hard antidrugsbeleid

Volgens de politiestatistieken gaf het overgrote deel van de druggebruikers en -dealers zich uit eigen beweging over. Het zou gaan om 983.232 mensen. De politie arresteerde daarnaast 42.543 drugsverdachten, en doodde er 2.157 tijdens operaties. Drugsbendes of doodseskaders vermoordden wellicht nog eens 3.000 anderen.

In totaal werden zo iets meer dan een miljoen mensen van de straten gehaald sinds president Rodrigo Duterte in juli een meedogenloze strijd tegen drugscriminaliteit aankondigde. Tijdens zijn verkiezingscampagne had de omstreden president beloofd om drugs en criminaliteit tijdens de eerste zes maanden van zijn ambtstermijn volledig aan banden te leggen.

De politie zegt dat die doelstelling nu "voor tachtig procent is bereikt". De president heeft al aangekondigd dat hij de antidrugsstrijd met nog eens zes maanden verlengt.

Mensenrechtenorganisaties, de VN, de EU en de VS haalden al scherp uit naar de drugsoorlog. Geregeld worden in straten of achtertuintjes op de Filipijnen geknevelde lijken gevonden, vergezeld van een waarschuwing: "Ik ben een drugshandelaar. Doe niet zoals ik." Volgens de autoriteiten zouden doodseskaders, huurmoordenaars of drugsbendes voor die vele moorden verantwoordelijk kunnen zijn.

Meest gelezen