De Dow Jones flirt met de 20.000 punten

De beroemde beursindex in de Verenigde Staten, de Dow Jones Industrial Average, is nog net niet over de symbolische kaap van 20.000 punten geraakt. Wel hebben de Dow Jones en die andere beursindex, de Nasdaq, historische records gevestigd.
AP2012

De eindejaarsrally van de Amerikaanse beursindexen zet zich voort. In New York vestigde de Dow Jones een record met 19.974,62 punten, dus een haarbreedte onder de symbolische kaap van 20.000 punten. Vooral Microsoft, Apple en Cisco Systems trokken de index hoger.

De Nasdaq van de gelijknamige andere aandelenbeurs in New York vestigde ook een  record, namelijk 5.483,94 punten. Sinds de verkiezing van de zakenman Donald Trump tot president begin november hebben de beurzen van Wall Street uitbundig gereageerd.

Analisten verwachten dat er een stevige deregulering aankomt en de beleggers reageren daar enthousiast op. Er wordt ook veel verwacht van de beloften van Trump om de belastingen te verlagen, fors te investeren in infrastructuur zoals wegen en bruggen.

Vooral banken, industriële bedrijven en ondernemingen die actief zijn in de gezondheidssector trekken de kar. Zo is de zakenbank Goldman Sachs goed voor een vierde van de spectaculaire stijging van de Dow Jones. Health care profiteert dan weer van de belofte om de hervormingen van huidig president Barack Obama in de gezondheidszorg terug te schroeven. Dat is misschien niet zo leuk voor de patiënten, maar wel voor bedrijven en verzekeraars.

Hoe lang die opstoot op de beurzen gaat duren, is echter niet zeker. De beurzen stijgen nu al sinds maart 2009 en die stijging is sinds de verkiezing van Trump versneld. Wel verwachten analisten dat er begin volgend jaar mogelijk een correctie komt als enthousiaste beleggers hun winst willen pakken.

AP2013

Meest gelezen