De Queen is ziek: moeten we ons zorgen maken?

De Britse kranten en nieuwswebsites hebben er dit weekend mee uitgepakt, maar ook in het buitenland waren er artikels: een zwaar verkouden Queen start haar kerstvakantie een dagje later en mist de traditionele kerkdienst op haar landgoed Sandringham. Maar hoeven we ons eigenlijk zorgen te maken over de 90-jarige Britse koningin die zich al járen kranig houdt?

De Queen die niet de trein neemt en een dag later pas een helikopter verkiest om op kerstvakantie naar Sandringham te gaan? De Queen die haar jaarlijkse misviering met de familie laat staan om zich thuis in de warmte van haar buitenverblijf te nestelen? Nee, dat zijn we niet gewoon van Elizabeth II. Helemaal niet. Het Britse hof gaf alvast aan dat een zware verkoudheid de kranige monarch parten speelt. Ook haar man, prins Philip, bleek snipverkouden maar hij zat wel in de St Mary Magdalene Church afgelopen zondag. Hij voelde zich duidelijk aangesterkt (foto).

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De Britse kranten pakken groots uit met de kerstvieringen van de royals afgelopen weekend. Ze focussen op prins George en zijn zusje Charlotte die voor het eerst een misviering met kerst bijwonen en de lolly waarmee ze achteraf getrakteerd worden. Toch staat de Queen ook centraal. "Queen 'too ill' for Christmas service", kopt de Daily Express in grote letters. Niet dat de koningin al dood verklaard wordt. "Het was een opluchting dat we prins Philip zo vlug terug zagen, en we wensen de Queen een gelijkaardig, spoedig herstel", luidt het.

"Young royals cheer up crowd as Queen bears her cold in comfort", kopt The Times. Toch is de krant ietwat ongerust en schrijft dat de bezorgheid groeit nu de Queen ook de kerkdienst liet voor wat het was. "De eerste keer sinds 1988, sinds de kerstvieringen in Norfolk plaatsvinden." The Times verwijst ook naar Elizabeth die haar werk herverdeelt naar andere leden van de koninklijke familie en niet langer beschermvrouwe is van 25 nationale organisaties. Buckingham Palace nuanceert echter en stelt dat Queen in staat was om thuis aan de feestdis mee te schuiven. Met andere woorden: ze lag helemaal niet in bed.

Een ijzeren gestel

Een zware verkoudheid voor iemand van 90 jaar is uiteraard beter te vermijden. Maar als de Queen op haar moeder lijkt -de geliefde Queen Mum (foto met prinses Anne)- dan heeft ze een ijzeren gestel. De koningin-moeder, weduwe van koning George, stierf op de gezegende leeftijd van 101 en dat vredig in haar slaap.

Elizabeth heeft in het verleden ook zelden een van haar activiteiten moeten schrappen. In 2003 had ze een operatie aan de knie, en in 2013 annuleerde ze een tweedaags bezoek aan Rome omdat ze met een maag- en darmontsteking kampte. Ze moest toen overnachten in het King Edward VII’s Hospital. De Queen draagt trouwens goed zorg voor haar gezondheid. Ze laat zich in datzelfde ziekenhuis jaarlijks preventief onderzoeken.

KEYSTONE Pictures USA / eyevine

8,1 miljoen kijkers voor kerstboodschap

Opmerkelijk dit jaar is dat de kerstboodschap van de Queen meer kijkers lokte. Ruim 8 miljoen mensen zagen haar op televisie (5,2 miljoen op BBC, 2,9 miljoen op ITV, 73.000 op Sky News), dat is 600.000 kijkers meer dan vorig jaar.

Ben Preston, hoofdredacteur van Radio Times, zegt dat de hogere kijkcijfers te danken zijn aan de geruststellende figuur die de Queen is. "De wereld is een tumultueuze plaats geweest in 2016 en in tumultueuze tijden zoeken mensen naar symbolen die continuïteit of stabiliteit uitstralen", legt Preston in The Daily Telegraph uit.

Of het kan ook zijn dat de kijkers gewoon nieuwsgierig waren naar een snotterende Queen. Alhoewel de kerstboodschap op voorhand wordt opgenomen.

Meest gelezen