Duizenden onbekenden kapen verjaardagsfeest van Mexicaans meisje

Wie gisteren vanuit de lucht naar de Mexicaanse plaats La Joya zou hebben gekeken, zou gedacht hebben dat Metallica of Daft Punk er was neergestreken. Vele duizenden mensen waren naar die rurale plek afgezakt om de 15e verjaardag te vieren van een meisje dat ze niet kenden. Met dank aan het slordig omspringen met privacy-instellingen op sociale media.

Was iedereen aanwezig die zijn of haar komst had aangekondigd? Neen, gelukkig niet. Van de 1,5 miljoen mensen die op Facebook hun komst hadden bevestigd, kwamen er uiteindelijk "slechts" vele duizenden langs. En dat allemaal voor Rubi Ibarra Garcia en haar 15e verjaardag. 

De (inter)nationale belangstelling voor Rubi kwam begin deze maand op gang, nadat een uitnodiging voor haar feestje viraal was gegaan. Door die plotse belangstelling moest ze zich gisteren door een persmeute wurmen om aanwezig te zijn op een misviering ter gelegenheid van haar verjaardag.

In Mexico is het traditie dat 15-jarigen iets meer gevierd worden dan anders, die traditie is beter bekend als "quinceanera."

En het feestvarken?

In een interview met het Mexicaanse persbureau EFE zegt de grootvader van het meisje "overweldigd te zijn door de massale belangstelling".

"Rubi zelf is dolgelukkig met haar feest. Aanvankelijk was ze zenuwachtig, maar die zenuwachtigheid verdween al snel. Mijn kleindochter is nu vooral een heel fiere jonge vrouw", aldus grootvader Fidencio.

Groot feest eindigt met persoonlijk drama

Ondanks het feestgedruis viel er een dodelijk slachtoffer te betreuren. Een 66-jarige man botste met een galopperend paard en overleefde die klap niet. Het paard maakte deel uit van een amateurrace om de verjaardag van het meisje nog meer luister bij te zetten.

Waar komt die massale belangstelling vandaan?

Doorgaans haalt Mexico het wereldnieuws met drugsgerelateerd geweld. "Onrechtstreeks is dat de reden waarom zoveel Mexicanen op dit feest aanwezig waren", zegt Jose Antonio Sosa van de Iberoamericana Universiteit.

Volgens deze expert sociale media zijn Mexicanen op zoek naar positieve gebeurtenissen, als afleiding voor het slechte nieuws. "We worden voortdurend geconfronteerd met geweld en werkloosheid, dan springen we massaal op positieve dingen", zegt Sosa in de Mexicaanse pers.

Volgens communicatieprofessor Sergio Octavio Contreras halen traditionele media zelf ook voordeel uit deze gebeurtenissen. "De traditionele media zien hun bereik afnemen. Ze zijn daarom steeds meer op zoek naar verhalen die leven op sociale media, in de hoop het publiek opnieuw voor zich te winnen." Dat verklaart volgens hem ook waarom behalve de duizenden aanwezigen, ook zoveel journalisten aanwezig waren op het verjaardagsfeest van Rubi.

Meest gelezen