Eerste vrouwelijke gevechtspiloot in Afghanistan vraagt asiel in VS

Niloofar Rahmani, de eerste vrouwelijke gevechtspiloot van Afghanistan, heeft politiek asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. Ze zegt in haar eigen land voor haar veiligheid te vrezen. De 25-jarige vrouw moest normaal naar haar land terugkeren na een 15 maanden lange opleiding in de VS.

De beslissing van de jonge vrouw heeft geleid tot een fel debat over de rol en de rechten van de vrouw in de Afghaanse maatschappij. Ze krijgt veel steunboodschappen, maar heeft ook al bakken kritiek over zich heen gekregen.

"Wat ze in de Verenigde Staten heeft gezegd, is onverantwoord en onverwacht", aldus een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie. "Ze zou een rolmodel voor andere Afghaanse vrouwen kunnen zijn, maar heeft haar land verraden. Het is een schande."

De jonge pilote was een symbool voor miljoenen Afghaanse vrouwen, van wie de overgrote meerderheid nog altijd een ondergeschikte rol spelen in de ultraconservatieve Afghaanse mannenmaatschappij. Maar ze werd naar eigen zeggen bedreigd door de taliban en door familieleden die haar keuze afwijzen.

Sommige Afghaanse vrouwen reageren ontgoocheld. "Beste Niloofar, denk je dat je eigen problemen belangrijker zijn dan die van miljoenen andere Afghaanse vrouwen", vraagt een fotografe zich op Facebook af.

Meest gelezen