George Michael schonk miljoenen weg aan het goede doel

George Michael was een veel grotere weldoener dan bij het grote publiek bekend was. De zanger steunde openlijk grote benefietacties als Band Aid en het huldeconcert voor Queenzanger Freddy Mercury. Maar hij schonk ook verschillende miljoenen in stilte weg en trad onder meer gratis op voor verpleegsters en mijnwerkers.

George Michael en schoolvriend Andrew Ridgeley waren in 1984 dé supersterren van het moment met hun groepje Wham!. Niet verwonderlijk dus dat Michael dat jaar op de eerste rij stond bij de opnames van single "Do they know it's Christmas" van de gelegenheidsgroep Band Aid. De single bracht 19 miljoen pond op voor de strijd tegen de hongersnood in Ethiopië.

Later dat jaar schonk Michael ook de opbrengst van "Last Christmas" (en de B-side "Everything she wants") aan de hulporganisaties in het noodlijdende Afrikaanse land.

Acht jaar later gaf de zanger één van zijn meest grootse live-optredens tijdens het huldeconcert voor de aan aids overleden Queenzanger Freddie Mercury. Weinigen wisten op dat moment dat Michael zelf homoseksueel was en dat zijn grote liefde op dat eigenste ogenblik zelf tegen de ziekte vocht.

Gratis optredens voor mijnwerkers en verpleegsters

De Britse protestzanger Billy Bragg wees er gisteren als een van de eersten op dat Michael ooit gratis optrad voor mijnwerkers en verpleegsters van de Britse openbare gezondheidszorg NHS.

Hij voegde een klein krantenknipsel bij zijn tweet, over het gratis, exclusieve concert dat Michael enkele jaren na de dood van zijn moeder in 1997 gaf voor NHS-verpleegkundigen in Londen.

De moeder overleed aan kanker. Na haar dood sprak hij in verschillende interviews zijn waardering uit voor het verplegend personeel dat haar in haar strijd had bijgestaan. "Nu pas besef ik hoe ondergewaardeerd ze zijn", klonk het verschillende keren. Minder bekend was dat de ster uit dankbaarheid voor het verplegend personeel ook vaak kaartjes voor hen opzij legde tijdens zijn concerten.

"Cruciale" steun

Aan de vele oprechte dankbetuigingen van goede doelen te zien, was Michael niet alleen gul met zijn donaties voor het kanker- of aidsonderzoek. Maar de verschillende goede doelen die van zijn gulheid mochten genieten, hielden dat op uitdrukkelijke vraag van de zanger stil. Tot gisteren.

Tv-coryfee Esther Rantzen onthulde dat Michael de royalties voor zijn single uit 1996 "Jesus to a child" - opgedragen aan zijn overleden vriend Anselmo Feleppa - volledig aan het goede doel geschonken had. Rantzen is voorzitster van "Childline", de kinderen- en jongerentelefoon in het Verenigd Koninkrijk en bedankte hem uitdrukkelijk voor de hulp die hij vele honderdduizenden kinderen bood. Ze vertelde dat de ster er op stond dat niemand buiten de organisatie iets van zijn donaties zou weten.

Ook zijn deel van de royalties van zijn duet met Elton John "Don't let the sun go down on me" gingen volledig naar het goede doel, onder meer een Britse organisatie die werkt rond hiv. Volgens de directrice van de Terrence Higgins Trust leverde Michael met zijn donaties een cruciale bijdrage tot het voortbestaan van het fonds.

5.000 pond fooi aan studente met schulden

Het opvallendst zijn echter nog de kleine verhalen, waaruit blijkt hoe zeer de man het hart op de juiste plaats droeg. Een journaliste van de krant The Guardian herinnerde aan een artikel dat ze jaren geleden schreef. "Weet je nog die bekende persoon die zomaar 5.000 pond fooi gaf aan het barmeisje, een studente verpleegkunde met studieschulden? Die man was George Michael."

De presentator van een BBC-quiz verwees dan weer naar een kandidate aan een spelprogramma die tijdens de uitzending vertelde over haar grote kinderwens. De vrouw en haar vriend konden een ivf-behandeling niet betalen. "De dag na de uitzending belde George Michael in het grootste geheim en schonk haar 15.000 pond."

Meest gelezen