Israël wil relaties met landen die resolutie goedkeurden "afbouwen"

Israël wil zijn relaties met de landen die de VN-resolutie tegen de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden goedkeurden "tijdelijk afbouwen". Dat heeft de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, gezegd.
Oost-Jeruzalem

Vrijdag keurden 14 van de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad een tekst goed die eist dat Israël "onmiddellijk en volledig stopt met de bouw van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem". Tot grote woede van Israël, dat de ambassadeurs van de 14 lidstaten al op het matje riep.

Concreet wil Israël de banden afbouwen met de volgende landen: China, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, die permanent lid zijn van de VN-veiligheidsraad. Maar ook met Japan, Angola, Egypte, Maleisië, Senegal, Nieuw-Zeeland, Spanje, Oekraïne, Uruguay en Venezuela zal Israël minder nauw samenwerken in de toekomst.

VS op het matje

Enkel de Verenigde Staten onthielden zich tijdens de stemming. Maar ook de ambassadeur van de VS moest zich komen verantwoorden. Het was de eerste keer sinds 1979 dat de VS zijn veto niet heeft gebruikt tijdens een stemming over de Israëlische nederzettingspolitiek.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu dat het land zijn relaties met de 14 landen die de resolutie goedkeurden, gaat herbekijken. De woordvoerder ontkrachtte de geruchten dat Israël de relaties met de betrokken landen helemaal wil stopzetten. "We zullen de samenwerking met de ambassades enkel tijdelijk afbouwen", zei Nahshon. Hij gaf geen verdere details.

Israël heeft intussen ook al laten weten dat het van plan is om de resolutie te negeren.

"Snel tijdsschema voor einde van de bezetting"

De Palestijnse president Mahmoed Abbas vraagt intussen een tijdsschema voor het stopzetten van de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël. Abbas hoopt op een beslissing tegen de internationale vredesconferentie in Parijs, op 15 januari.

Israël weigert voorlopig aan die conferentie deel te nemen, omdat het vreest dat het daar buitenspel zal worden gezet door de internationale gemeenschap. Premier Benjamin Netanyahu zou liever rechtstreeks met de Palestijnen onderhandelen.

Meest gelezen