Jachtluipaard kan sneller uitsterven dan gedacht

Het jachtluipaard is met uitsterven bedreigd. Dat het slecht ging met de populatie, dat wisten we. Maar uit een nieuwe studie blijkt de situatie slechter dan verwacht. Er zouden nog maar 7.100 dieren in het wild leven. Dat ze meestal buiten de beschermde reservaten leven, maakt hen erg kwetsbaar.

Het jachtluipaard staat bekend als het snelste landdier ter wereld. Maar de soort zou ook sneller kunnen uitsterven dan gedacht, zo blijkt uit een studie. "Het dier heeft een zeer groot territorium nodig en moet zich weren tegen de bedreigingen in het wild", legt Sarah Durant van de Zoological Society of London uit aan BBC. 77% van hun territorium zou zich buiten de beschermde reservaten bevinden. De gebieden waar ze ooit leefden, zijn steeds meer ingenomen door landbouw.

10.000 per welpje

Eén van de bedreigingen van het luipaard is de illegale handel in welpjes, vaak in opdracht van rijke families uit het Midden-Oosten. Eén diertje zou zo'n 10.000 dollar (9.500 euro) opleveren. Uit eerder onderzoek van het Cheetah Conservation Fund is bekend dat de laatste tien jaar ongeveer 1.200 welpen uit Afrika gesmokkeld zijn. 85% zou die reis niet overleefd hebben.

De meerderheid van de jachtluipaarden leeft in Afrika. In Zimbabwe zou het aantal teruggevallen zijn van 1.200 tot 170 dieren in 16 jaar. In Azië zou het jachtluipaard zo goed als uitgestorven zijn. In Iran zouden nog een vijftigtal dieren leven.

De onderzoekers vragen om een andere aanpak. Belangrijk daarbij is niet enkel aandacht te hebben voor de beschermde parken. Lokale gemeenschappen zouden bijvoorbeeld betaald kunnen worden om de dieren te beschermen. Op die manier hopen de wetenschappers uitsterving te voorkomen.

AP2013

Meest gelezen