Japanse premier bezoekt Pearl Harbor, maar zal geen excuses aanbieden

De Japanse premier Shinzo Abe is in Hawaï voor een bezoek aan Pearl Harbor, samen met de Amerikaanse president Barack Obama. In 1941 vielen de Japanners de Amerikaanse marinebasis aan. Abe is niet van plan excuses aan te bieden, maar wil wel de "alliantie van hoop" tussen de twee landen versterken.
Premier Abe schudt de VS-ambassadeur in Japan de hand

""Een teken van goodwill tegenover Amerika" , verklaart japanoloog Luk Van Haute. Obama bezocht eerder dit jaar al de Japanse stad Hiroshima, de plek waar de eerste atoombom viel. "Qua symboliek is het belangrijk dat Abe nu ook als wederdienst Pearl Harbor bezoekt." Hij is niet de eerste Japanse premier die de plek bezichtigt, maar wel de eerste keer dat die het herdenkingsmonument bezoekt. Toen de Japanse leider Shigeru Yoshida de plek van de aanval in 1951 bezocht, was er nog geen sprake van het monument.

Gisteren bezocht Abe al verschillende herdenkingsplekken in Hawaï. Vandaag bezoekt hij, samen met Amerikaans president Barack Obama, de marinebasis die Japan 75 jaar geleden aanviel. Obama, die geboren is op Hawaï, is momenteel met vakantie op het eiland.

Onverteerd verleden

Het bezoek is volgens Van Haute nog altijd belangrijk voor de Japanners en de Amerikanen. "De Amerikanen zien de aanval op Pearl Harbor nog altijd als een laffe daad, die zonder waarschuwing is uitgevoerd", legt hij uit. "De Japanners, vooral de strekking van premier Abe, zijn nog altijd van mening dat Amerika Japan gedwongen heeft tot die aanval door hun gedrag in Azië".

"Alliantie van hoop"

Abe is niet van plan Japanse excuses aan te bieden voor de aanval op Pearl Harbor. Zeven maanden geleden, bij het bezoek van Obama aan Hiroshima, was er nog twijfel of de Amerikaanse president zich zou verontschuldigen voor de atoombom op de Japanse stad. Toen kwamen er evenmin excuses.

Met het bezoek wil Abe de "alliantie van hoop" tussen de twee landen aanhalen. Volgens Van Haute speelt ook de verkiezing van Trump mee. Die verklaarde tijdens zijn campagne immers dat Japan financieel meer zal moeten bijdragen aan het Japans-Amerikaanse militaire veiligheidsverdrag. De beschermingspolitiek van de Verenigde Staten wil Trump steeds meer loslaten. Trump verklaarde eerder al dat Europa meer moest bijdragen aan de NAVO, het militaire bondgenootschap met de Verenigde Staten.

Amerika mee in de oorlog

Bij de verrassingsaanval van de Japanners in 1941 kwamen meer dan 2.000 Amerikaanse militairen om het leven en vielen zo'n 1.100 gewonden. Door de aanval raakte de VS betrokken bij WOII.

Meest gelezen