Luxemburg bemoeilijkt belastingontduiking

Luxemburg verscherpt vanaf 1 januari 2017 haar fiscale regels. Daardoor wordt het voor multinationals moeilijker om geld te verschuiven tussen dochterbedrijven en zullen ze dus minder gemakkelijk belastingen kunnen ontduiken. Enkele jaren geleden bracht het Luxleaks-schandaal aan het licht hoe honderden bedrijven gebruik maken van Luxemburgse belastingconstructies.

In 2014 maakte een groep journalisten via Luxleaks bekend dat meer dan 300 internationale bedrijven geheime belastingakkoorden hebben lopen met de Luxemburgse overheid. Wat wil dat zeggen? Luxemburg knijpt een oogje dicht, terwijl de multinationals via het land geld doorsluizen om zo belastingen te ontduiken.

De nieuwe Luxemburgse wetgeving moet daar nu iets aan veranderen. Vanaf 1 januari 2017 moeten namelijk alle financieringsactiviteiten die bedrijven voor het moederbedrijf uitvoeren, tegen een marktconforme prijs worden uitgevoerd. Tot nu toe konden dochtermaatschappijen nog leningen verstrekken of aankopen doen op een manier die voordeliger was dan wanneer het moederbedrijf naar een onafhankelijke financieringsmaatschappij stapte. Dat kan binnenkort dus niet meer.

De Europese Commissie reageert alvast positief op de Luxemburgse plannen. Vorig jaar nog moest Luxemburg van de Commissie 20 à 30 miljoen euro aan belastinggeld terugvorderen bij autofabrikant Fiat, omdat het bedrijf het bedrag via een illegale belastingdeal had versluisd.

Meest gelezen