Marleen Merckx: "Ik vind leven echt tof"

Van "Thuis" naar "Het huis"; van Simonneke naar Marleen Merckx. In "Het huis" biedt de grande dame van "Thuis" een eerlijke inkijk in haar leven. "Ik nodig nooit iemand uit voor een theatervoorstelling. Mijn man en mijn dochter hebben mij nog nooit zien spelen. Altijd zit daar ergens wel de gedachte: "Is het wel goed genoeg?""

Al meer dan 35 jaar wordt Marleen Merckx gevierd als televisieactrice, maar evenzeer als actrice op de planken. Haar meest bekende rol is waarschijnlijk die van Simonne Backx uit "Thuis", waar ze vanaf het prille begin mee het mooie weer maakt. Nog steeds speelt ze die rol met verve, nog steeds speelt ze die rol even graag. "Ik zou er niet gelukkig mee zijn, moesten ze mijn personage uit de serie schrijven."

"Mensen namen mijn oud papier mee"

En of dat Simonneke/ Marleen Merckx populair is. "Ik zal eens iets verklappen. Vroeger, wanneer ze gedraaid waren, zette ik de scripts altijd bij mij voor de deur bij het oud papier. Maar na een tijdje merkte ik wanneer ik 's ochtends naar de bakker ging: "hè, mijn oud papier is weg!" Mensen namen dat dus mee."

Toch blijft Marleen Merckx ontzettend veeleisend voor zichzelf. "Ik nodig nooit iemand uit voor een theatervoorstelling. Mijn man en mijn dochter hebben mij nog nooit zien spelen. Altijd zit daar ergens wel de gedachte: "Is het wel goed genoeg?""

Naar negatieve reacties die op het internet gespuid worden, kijkt ze nooit. ""Die heeft een smoel om stront op te sorteren," zo'n dingen verschijnen daarop. Ik wil wegblijven van die negatieve, platte toestanden."

Getroubleerde relatie met moeder

Wanneer de actrice terugdenkt aan haar jeugd, wordt ze emotioneel. Haar vader stierf toen ze vijf jaar oud was. Als reactie op zijn dood, ging Merckx opnieuw bedplassen. De reacties van de nonnen op school blijven haar nu, meer dan 50 jaar later, nog altijd bij. "Wij hadden houten stoeltjes, maar het mijne was grijs in plaats van bruin. Ik had de vernis eraf gepist. De nonnen zeiden toen: "Uw papa in de hemel ziet dat allemaal hé". Meer dan 50 jaar later is mij dat nog altijd bijgebleven. Mocht dat ooit met mijn dochter gebeuren, ik zou die non tegen de muur rammen."

Met haar moeder had ze allesbehalve een goede band. Het was zo erg dat Merckx op haar 18e een jaar van huis wegliep. "Ik dacht toen: "Als mijn moeder niets van zich laat horen en de vraag komt niet, keer ik niet terug."" Toen haar moeder borstkanker kreeg, bezocht Merckx haar wel elke dag. Maar of ze het ooit uitpraatten?

"Er was eigenlijk niets uit te praten. We hadden geen ruzie om iets specifieks. We botsten gewoon heel erg met elkaar, hadden over veel dingen heel andere opvattingen. Ik wist dat ik van mijn moeder niet zou krijgen wat ik verlangde. Mijn moeder eens goed vastpakken, dat kon ik niet. Dan verstijfde ze."

Liefde voor het leven

"Ik zit heel vaak alleen in de auto, en ik zet ook vaak mijn radio uit zodat er stilte is. Dan denk ik: "ik ben nu bijna 60"." Hoe oud ik eigenlijk wil worden? "Op deze manier: 90. Dus ik heb er al twee derde opzitten. Dat is niet fijn, want ik vind leven echt tof."

Meest gelezen