Monte dei Paschi heeft veel meer geld nodig dan geschat

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft een schuldenput van 8,8 miljard euro, veel groter dan eerder aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Europese Centrale Bank (ECB). Een nationalisering lijkt nu onafwendbaar.

Monte dei Paschi di Siena, 's werelds oudste bank en de derde bank van Italië, verkeert al maanden in heel slechte papieren. Er is dringend nood aan nieuw kapitaal om de bank te behoeden voor de ondergang. Aanvankelijk werd gedacht aan een kapitaalinjectie van 5 miljard euro. De bank had gehoopt die som op te halen bij privé-investeerders in binnen- en buitenland, maar dat is niet gelukt.

De Italiaanse krant Il Sole 24 Ore bracht gisteravond nog meer onheilstijdingen: 5 miljard euro zou al lang niet meer volstaan om de bank te redden. Monte dei Paschi bevestigt vanmorgen zelf dat de Europese Centrale Bank de put nu schat op 8,8 miljard euro. Tussen 30 november en 21 december hebben klanten en instellingen in ijltempo hun geld bij de bank weggehaald, luidt het.

De enige uitweg om een Italiaanse bankencrisis nog te vermijden, en bij uitbreiding een Europese crisis, is een nationalisering van Monte dei Paschi. Een kapitaalinjectie door de Italiaanse regering dus. Geen ideaal scenario voor premier Paolo Gentiloni, omdat de belastingbetaler ondanks alle dure eden weer moet opdraaien voor de kosten van een bankencrisis.

Eind vorige week keurde de Italiaanse regering willens nillens een steunfonds van 20 miljard euro voor noodlijdende banken goed.

Meest gelezen