Obama: "Ik had opnieuw kunnen winnen" - Trump: "No Way"

Amerikaans president Barack Obama gelooft dat hij opnieuw verkozen zou zijn, moest dat grondwettelijk gezien mogelijk geweest zijn. Flauwekul, volgens president-elect Donald Trump.

Obama werd geïnterviewd voor een podcast door David Axelrod, politiek commentator bij CNN en Obama's hoofdstrateeg bij de presidentsverkiezingen van 2008 en 2012. Obama is ervan overtuigd dat zijn beleid nog steeds succesvol zou kunnen geweest zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

"No way", reageert president-elect Donald Trump op Twitter. Hij verwijst naar de jobs die de afgelopen jaren wegvloeiden uit de Verenigde Staten, naar Obama's aanpak van terreurgroep IS en naar Obamacare, de omstreden hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg.

In een andere tweet laat Trump weten dat "de wereld moedeloos was" voor hij de verkiezingen won. "Er was geen hoop." Pas na 8 november begon de economie volgens hem opnieuw helemaal op te leven.

Wettelijk gezien maakt Obama natuurlijk nooit kans op een derde ambtstermijn. De Amerikaanse grondwet staat slechts twee termijnen toe voor een president, en dus werd Hillary Clinton de Democratische presidentskandidate. Zij verloor nipt van Donald Trump.

Over Clinton zei Obama in het interview dat ze "geweldig had gepresteerd onder moeilijke omstandigheden". Al had Clinton volgens hem meer moeten focussen op de boodschap van de Democraten in plaats van telkens Trump aan te vallen.

Meest gelezen