Proces begonnen tegen 29 verdachten van Turkse coup

29 Turkse agenten staan terecht voor het plegen van de militaire coup in juli op het eerste proces in Istanbul. Dat bericht het Turkse staatspersbureau Anadolu.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Een agent beveiligt het gerechtsgebouw in Istanbul.

Het is het eerste proces dat in Istanbul plaatsvindt tegen de verdachten van de coup in Turkije. Het is niet het eerste proces, maar wel de eerste grote zaak in de grootste stad van Turkije. 21 van de 29 agenten zijn beschuldigd van het deelnemen aan de poging tot staatsgreep.

Ze zouden aanhangers zijn van Fetullah Gülen en zouden tijdens de coup bevelen hebben genegeerd die de bescherming van president Erdogan als doel hadden. De aanklager eist levenslang voor hen. De 8 anderen worden beschuldigd van minder ernstige feiten. Voor hen wordt tussen de 7,5 en 15 jaar geëist.

"Iedereen die betrokken is in de poging tot staatsgreep, moet een eerlijk proces krijgen", verklaarde Orhan Cagri Bekar, een advocaat die enkele slachtoffers van de coup verdedigt. "Maar schuldigen moeten de strengste straf krijgen, want dit is landverraad ."

40.000 gearresteerden in Turkije

Sinds de coup in juli zouden de Turkse autoriteiten al meer dan 100.000 mensen geschorst of ontslagen hebben. Heel wat agenten, militairen en ambtenaren verloren hun baan. Turkije heeft naar schatting ook 40.000 mensen gearresteerd.

De Turkse overheid legt de schuld van de coup bij Fetullah Gülen. Die in de Verenigde Staten levende moslimprediker , was ooit een bondgenoot van Erdogan, maar groeide uit tot diens grootste tegenstander. Gülen ontkent de beschuldigingen en doet die af als "belachelijk" en "lasterlijk".

De aanklacht tegen de vermeende aanstichters van de coup maakt geen deel uit van dit eerste proces. Hun proces zal waarschijnlijk volgend jaar in Ankara plaatsvinden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen