Rusland houdt alle Tupolevs-154 aan de grond

In Rusland mag voorlopig geen enkel vliegtuig van het type Tupolev TU-154 meer opstijgen. Dat meldt het Russische persagentschap Interfax. Het is dat type vliegtuig dat vorig weekend is neergestort in de Zwarte Zee. De Russische autoriteiten zouden nu eerst zeker willen zijn wat de oorzaak van die dodelijke crash is vooraleer er opnieuw een TU-154 mag vliegen.
Archieffoto van een Tupolev 145

De TU-154 is een verouderd toestel, en dateert nog uit het Sovjettijdperk. Het eerste vliegtuig werd eind jaren 60 in gebruik genomen en was tot begin jaren 2000 het belangrijkste verkeersvliegtuig in Rusland. De laatste grote crash met een TU-154 dateert van 2010, toen een toestel met de Poolse president Lech Kaczynski aan boord neerstortte.

Het toestel van het Russische leger stortte zondag kort na opstijgen neer toen het onderweg was naar Syrië. Alle 92 mensen aan boord lieten daarbij het leven, vooral zangers van het beroemde Russische Alexandrov-koor.

De oorzaak van de crash is op dit moment nog niet bekend. Het Russische ministerie van Transport gaat er voorlopig van uit dat het ongeval te wijten is aan een menselijke of technische fout. Daarom worden alle TU-154's voorlopig aan de grond gehouden, tot er meer duidelijkheid is. Interfax haalt daarvoor een bron binnen de Russische autoriteiten aan, maar officiële bevestiging is er nog niet.

Zwarte dozen gevonden

Volgens specialisten is het niet uitgesloten dat er een bom aan boord is ontploft. Het feit dat de brokstukken zo ver van elkaar verspreid liggen en dat de bemanning geen noodsignaal heeft kunnen uitsturen, zou daarop kunnen wijzen.

Duikers hebben intussen de drie zwarte dozen van de gecrashte Russische Tupolev Tu-154 teruggevonden in de Zwarte Zee, op een diepte van 17 meter. De eerste zwarte doos werd vanmorgen al teruggevonden. Alle recorders bevinden zich volgens het onderzoeksteam na een eerste inspectie in goede staat. Vanmiddag zijn ook de twee andere zwarte dozen gevonden.

De zwarte dozen moeten meer duidelijkheid verschaffen over de crash. ze Worden nu onmiddellijk naar Moskou gevlogen voor nader onderzoek. Dat onderzoek kan een paar wegen in beslag nemen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen