Trump kleineert de VN: "Enkel een club om zich te amuseren"

"De Verenigde Naties, dat is slechts een clubje waar mensen samenkomen om te praten en zich te amuseren." Met die woorden stelt de verkozen Amerikaanse president Donald Trump de bestaansreden van de VN via Twitter in vraag.
2016 Getty Images

Volgens Trump heeft de VN wel degelijk een groot potentieel, maar zou de internationale organisatie dat potentieel "jammer genoeg" niet benutten en is het nu gewoon een "clubje" geworden.

De uitspraak van de toekomstige Amerikaanse president komt er enkele dagen nadat de VN-Veiligheidsraad een resolutie heeft aangenomen die Israël opdraagt te stoppen met het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De Verenigde Staten - nochtans traditioneel een bondgenoot van Israël - hadden zich bij de stemming onthouden, wat de resolutie mogelijk maakte. Trump had er nochtans op aangedrongen dat de VS zijn veto zou gebruiken bij de stemming.

"Op 20 januari zullen de dingen wat betreft de Verenigde Naties anders zijn", zei Trump vrijdag al, toen de Veiligheidsraad de resolutie tegen de Israëlische nederzettingen aannam. Op 20 januari neemt Trump zijn zijn intrek neemt in het Witte Huis.

Trump zelf liet in het verleden verstaan "neutraal" te willen zijn in het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar in de loop van zijn campagne is hij steeds meer kant gaan kiezen van Israël. Dat terwijl de relatie tussen Israël en Washington onder Obama steeds meer onder spanning is komen te staan.

Kritiek op de VN

Trump is overigens niet de enige die kritiek uit op de Verenigde Naties. De organisatie van liefst 193 landen houdt zich dan wel bezig met grootschalige humanitaire en vredesoperaties, maar wordt tegelijk getekend door een zware bureaucratische machine. Enkele westerse regeringen hebben de VN dan ook al inefficiënt genoemd, terwijl ontwikkelingslanden de "te grote invloed van welvarende landen" laken.

Dat gezegd zijnde komen de Verenigde Naties wel degelijk regelmatig tot beslissingen. Zo nam de Veiligheidsraad dit jaar ruim 70 bindende resoluties aan, onder meer over sancties tegenover het regime in Noord-Korea.

Meest gelezen