UMC Utrecht bevrucht mogelijk 26 vrouwen met verkeerde zaadcellen

Het Universitair Medisch Centrum van de Nederlandse stad Utrecht onderzoekt een "procedurefout" bij zijn ivf-laboratorium. Bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen zijn mogelijk de zaadcellen van een man van een ander koppel gebruikt. De kans bestaat dus dat een vrouw zwanger is geworden door zaad van de verkeerde man.

Het UMC Utrecht acht de kans klein dat een vrouw effectief zwanger is geraakt van de verkeerde vader, maar kan het niet uitsluiten. De helft van de betrokken vrouwen is namelijk inmiddels zwanger of zelfs al bevallen. Het ziekenhuis heeft melding gemaakt van de procedurefout bij de Inspectie Gezondheidszorg en heeft de betrokken koppels al op de hoogte gesteld.

Bij een ICSI-behandeling worden eicellen van een vrouw bevrucht door een zaadcel te injecteren in de eicel. Er werd afgeweken van de standaardprocedure en daardoor zijn mogelijk zaadcellen van de verkeerde man in de eicellen terechtgekomen.Het ivf-laboratorium heeft ook embryo's ingevroren. Ook die kunnen bevrucht zijn door verkeerde zaadcellen. Er wordt nu overlegd met de betrokken stellen wat er met deze embryo's moet worden gedaan.

Het UMC Utrecht heeft voorlopig de werkzaamheden in het laboratorium beperkt om de procedure beter te kunnen volgen. Alleen behandelingen waarvan de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd worden vervolgens hervat.

Meest gelezen