Zeker zes aanslagen verijdeld sinds eind 2014

De voorbije twee jaar zijn in ons land zeker zes aanslagen verijdeld. Dat zegt Eric Jacobs, de directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel, aan De Tijd. Met het groeiend aantal nationaliteiten in de hoofdstad is de strijd tegen het terrorisme "jaar na jaar crescendo" gegaan. Maar de politie krijgt wel steeds vaker hulp van informanten uit de lokale (moslim)gemeenschappen.
Archieffoto

Details over wie geviseerd werd bij de verijdelde aanslagen of waar en wanneer ze zouden plaatsvinden, zijn er niet. Het aantal van zes sinds november 2014 is in elk geval "een minimum", verduidelijkt directeur Jacobs. "Het is natuurlijk moeilijk af te bakenen wanneer je echt een aanslag hebt verijdeld. Je hebt verschillende gradaties van zekerheid over wat er op til is." De plannen bij de cel in Verviers - die begin 2015 werd opgerold - waren bijvoorbeeld vergevorderd.

De verijdelde aanslagen zijn niet alleen het werk van zogenoemde "lone wolves", eenzaten die een aanslag wilden plegen. Er worden ook netwerken gevormd.

Bij ieder van hen ziet de politie een duidelijk profiel. "Het zijn vaak kleine criminelen die onvoldoende waren geïntegreerd in onze maatschappij. Voor hen is de gedachte achter IS echt aanlokkelijk", legt Eric Jacobs uit. Al komt de dreiging niet alleen vanuit IS, maar is er ook terrorisme gelinkt aan andere landen.

"Jaar na jaar crescendo"

22 maart - de dag van de aanslagen in Brussel - was een keerpunt volgens de baas van de Brusselse recherche. "Ons leven is toen veranderd. Ik werk 32 jaar bij de politie en 2016 was mijn moeilijkste jaar ooit." De strijd tegen het terrorisme gaat al jaren in stijgende lijn. "Toen we 20 jaar geleden het terrorisme bestreden, ging het hooguit om een of twee radicale groepen per jaar die ons zorgen baarden. Dat is jaar na jaar crescendo gegaan. De bevolking is gegroeid in Brussel. Intussen tellen we hier al 200 nationaliteiten", aldus Eric Jacobs.

In die strijd tegen het terrorisme is de samenwerking tussen verschillende binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten erg belangrijk, benadrukt Jacobs. België is zo de op drie na grootste leverancier van informatie aan Europol. Maar ook vanuit de plaatselijke gemeenschappen krijgt de politie steeds vaker tips van informanten. "Er is een grotere bewustwording. Veel mensen uit de moslimgemeenschap zijn het niet eens met de terroristen en helpen de politie. Het is dus een verkeerd debat om over "de islam" te spreken."

"Preventie is zeer belangrijk"

Volgens Eric Jacobs hebben zijn diensten nu een beter zicht op wat er gebeurt in Brussel dan voor de aanslagen. Maar de werklast blijft wel een probleem. Dagelijks moeten de politiediensten 600 informatieberichten verwerken. Op dit moment werkt liefst 45 procent van de federale gerechtelijke politie van Brussel op terrorismedossiers. "Op termijn, stap voor stap, zou de capaciteit die naar terrorisme gaat beter zakken naar 20 procent. Er is nog andere criminaliteit die onze aandacht verdient", stelt Jacobs.

De politie blijft echter sowieso aan het "einde van de keten" zitten. Over de zaken veel vroeger in de keten, is de directeur van de Brusselse recherche naar eigen zeggen pessimistisch. "Preventie is zeer belangrijk. Alle kinderen, die van overal in de wereld naar hier komen, zouden op 6-jarige leeftijd toch een van onze landstalen moeten kunnen spreken. Als ze niet alle kansen krijgen, worden ze kwajongens en kunnen ze op lange termijn in het terrorisme belanden. Maar dat is een werk van lange adem."

Meest gelezen