1,8 miljoen euro voor vernieuwde Ensorbeleving in Oostende

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft aangekondigd dat Toerisme Vlaanderen 1,8 miljoen euro investeert in een vernieuwde Ensor-beleving in Oostende. "De Oostendse grootmeester zal de komende jaren een belangrijke rol innemen in de profilering van Oostende, zowel in binnen- als buitenland", staat te lezen in een verklaring van de stad. Ook drie andere projecten in Vlaanderen krijgen subsidies.

De woning van James Ensor in de Vlaanderenstraat wordt samen met enkele omliggende panden omgevormd tot een permanent belevingscentrum rond de beroemde Oostendse kunstschilder James Ensor. Met de subsidies kan Oostende investeren in een vlot bezoekersparcours, een multimediale en interactieve inrichting en een informatieaanbod van internationaal niveau. In 2018 zou het "Ensor Experience-center" openen.

"Met deze investering kunnen we James Ensor eindelijk een volwaardig bezoekerscentrum geven. De Oostendse grootmeester zal de komende jaren een belangrijke rol innemen in de profilering van Oostende, zowel in binnen- als buitenland", zegt de verklaring.

Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) is alvast blij dat het project geselecteerd werd: "We hebben een sterk dossier kunnen indienen dat Oostende op de internationale kaart van toeristische steden zal plaatsen."

Oostende, Ensorstad

De vernieuwde Ensorbeleving is niet het enige project waarmee Oostende de kunstenaar in de verf wil zetten. Mu.ZEE investeerde eerder dit jaar in de nieuwe Ensor- & Spilliaertvleugel, er komt een update van de digitale wandeling "Het parfum van Oostende" en Ensor moet ook een meer prominente plaats krijgen in het straatbeeld.

“Naast het kusttoerisme willen we ons structureel versterken met een aanbod dat zo veel mogelijk mensen aanspreekt en dat in alle seizoenen”, meent de burgemeester. “Ensor is een belangrijke troef die we volop zullen inzetten.”

13 miljoen

In totaal trekt Toerisme Vlaanderen ruim 13 miljoen euro uit voor vier nieuwe toeristische trekpleisters, in het kader van de zogenoemde hefboomprojecten. Met die projecten moet het toeristische aanbod in Vlaanderen naar een kwalitatief hoger niveau getild worden.

Naast de "Ensorbeleving" in Oostende krijgen nog drie andere projecten subsidies: het Museum Hof van Buysleden in Mechelen, de Plantentuin van Meise en "Van steen tot steen langs de Schelde". Dat laatste project wil tegen 2019 een netwerk van erfgoedsites in de Scheldevallei uitbouwen.

Eerder dit jaar konden DIVA Antwerp Home of Diamonds in Antwerpen, de Librije van de Hertogen van Bourgondië in Brussel en Time Castle in Gent al 10,5 miljoen euro bijschrijven op hun rekening.

Meest gelezen