1 dode na kapseizen Belgische vissersboot voor Engelse kust

Voor de kust van Engeland is om middernacht een Belgische vissersboot met drie bemanningsleden aan boord gekapseisd. Daarbij is een iemand om het leven gekomen, nadat hij naar het ziekenhuis was gebracht. Een tweede opvarende ligt nog in het ziekenhuis, naar een derde wordt nog gezocht.

Het gaat om het vissersvaartuig Asannat Z582 uit Zeebrugge. Het wrak is gevonden op zo'n 10 kilometer ten noordoosten van de Engelse stad Ramsgate en dobbert er nog steeds rond. De laatste positie dateert van rond 23 uur gisteravond, daarna kwam het schip in de problemen en kapseisde het. Een passerend vaartuig sloeg alarm. Het is nog niet geweten hoe het ongeval is kunnen gebeuren.

Twee opvarenden waren Belgen, een derde heeft de Spaanse nationaliteit. Van de drie werd een persoon, een Belg, gered van de boot zelf, dat gebeurde rond 9 uur vanmorgen. Een Engelse reddingshelikopter kon de drenkeling van de romp van het vaartuig weghalen en overbrengen naar het ziekenhuis.

Rond het middaguur is een tweede bemanningslid, ook met de Belgische nationaliteit, teruggevonden op zee. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar is bezweken aan zijn verwondingen. 

Reddingsdiensten zoeken nu nog naar één vermiste, een Spanjaard. De tijd dringt, want het water is amper 8,5 graden Celsius. Zowel een Engelse als een Belgische reddingshelikopter zijn ingeschakeld voor die zoektocht. Ook twee reddingsvaartuigen vanuit Ramsgate en een koopvaardijschip dat in de buurt lag, zoeken mee.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) leeft mee met de slachtoffers: "Dit ongeluk toont aan hoe gevaarlijk werken op zee kan zijn. Een vissersboot blijft een kwetsbaar vaartuig." Hoe het onderzoek nu verder zal verlopen, is nog niet helemaal duidelijk. "De federale instantie die instaat voor scheepsongevallen zal nu overleggen met de Britse collega's. Dan moet duidelijk worden wie de leiding van het onderzoek op zich neemt en hoe het ongeluk is kunnen gebeuren."

Meest gelezen