"Belachelijke bureaucratische rompslomp om Brits staatsburger te worden"

"U moet regelingen treffen om het land te verlaten." Dat kreeg Monique Hawkins, een Nederlandse vrouw die al 24 jaar in Groot-Brittannië woont, te lezen als antwoord op haar aanvraag om Brits staatsburger te worden. De reden? Ze had haar officiële paspoort niet bijgevoegd. Ze moest het 85-paginatellende papierwerk opnieuw invullen. De vrouw klaagt nu de Britse bureaucratische rompslomp aan. "Als alle drie miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen een aanvraag gaan indienen om Brits staatsburger te worden, zijn ze hier over 150 jaar nog bezig."

Veel Europeanen in Groot-Brittannië gaan een onzekere periode tegemoet. Hoewel ze vaak al vele jaren aan de overkant van het Kanaal wonen, zet de nakende brexit hun verblijfsrecht nu op de helling.

The Guardian bracht het verhaal van de Nederlandse Monique Hawkins, die al sinds 1992 in Engeland woont. Ze studeerde in Cambridge, werkt als softwareontwikkelaar, is getrouwd en heeft twee kinderen van 15 en 17.

"Britse burgerschap was tot nu niet belangrijk"

Hawkins had nooit eerder het Britse burgerschap aangevraagd, omdat dat haar niet meer voordelen opleverde dan haar Nederlandse nationaliteit. "Tot nu was het niet belangrijk. Mijn stem zou toch niet tellen. Ik woon in een gebied dat traditioneel rechts stemt en vermits niet elke stem telt - er is maar één winnaar per gebied - zag ik niet veel voordelen", vertelt ze aan VRT Nieuws.

Dat veranderde toen Groot-Brittannië een aantal maanden geleden besliste om de Europese Unie te verlaten. "Na het brexitreferendum had ik door dat ik iets moest doen. Als ik na de brexit op vakantie ga en terugkeer naar Groot-Brittannië, mijn thuis, zouden mijn man en kinderen met hun Brits paspoort gewoon kunnen doorlopen en zou ik net als elke andere buitenlander een andere rij moeten doen, een visumaanvraag indienen enzovoort."

Aanvraag afgewezen

Om te voorkomen dat ze na de brexit in de problemen zou komen, vulde ze het 85 paginalange document in om een aanvraag te doen. Daarbij moest ze haar originele Nederlandse paspoort toevoegen. Maar dat laatste deed ze niet. Haar vader was in die periode namelijk overleden. Daarom had ze het paspoort nodig om naar Nederland te reizen. Ze voegde wel een officieel vertaalde kopie toe en liet weten dat ze haar originele paspoort later zou toevoegen.

Hawkins kreeg een brief terug van het Britse Home Office, het ministerie verantwoordelijk voor onder meer veiligheid en migratie. Die instantie wees haar aanvraag af. In de brief stond dat ze zich moest voorbereiden om het land te verlaten. Meteen daaronder stond dat ze een nieuwe aanvraag kon indienen met de juiste documenten. Toen Hawkins probeerde te telefoneren voor meer informatie, kreeg ze te horen dat het ministerie dit soort zaken niet per telefoon of per e-mail behandelt.

"Aanklacht tegen de bureaucratie"

Bang om het land te verlaten, heeft Hawkins niet. "Ik heb het recht om in Groot-Brittannië te blijven. Op 12 december heb ik een nieuwe aanvraag ingediend, met de juiste documenten, maar het kan tot zes maanden duren voor een aanvraag verwerkt wordt."

Wat ze wil aanklagen, is de bureaucratische rompslomp die Groot-Brittannië in een wurggreep lijkt te houden. "Als alle drie miljoen EU-burgers een aanvraag gaan indienen om Brits staatsburger te worden, zijn ze hier over 150 jaar nog bezig. Ik moest 85 pagina's invullen, mijn aanvraag werd afgewezen en ik moet opnieuw beginnen. Dat registratieproces moet toch eenvoudiger kunnen." Toch had ze niet verwacht dat haar verhaal zo viraal zou gaan. Ze benadrukt wel dat ze geen boegbeeld is voor wat er gaat gebeuren na de brexit. "Ik wilde echt gewoon het belachelijke bureaucratische systeem aankaarten."

Hawkins heeft een klacht ingediend. In haar klacht zegt ze "in een limbofase beland te zijn". Haar echtgenoot werpt op dat Europeanen die met Britten getrouwd zijn, niet automatisch recht hebben op burgerschap. "Dat lijkt wél het geval, behalve als je vrouw uit de Europese Unie komt", zegt hij in The Guardian.

Onzekere tijden voor Europeanen

The Guardian noemt dit verhaal een typevoorbeeld van de vele praktische problemen en onzekerheden waar burgers van de Europese Unie in zijn terechtgekomen sinds het brexitreferendum. Het ministerie liet weten dat de aanvraag van Hawkins niet kon worden verwerkt, omdat het originele paspoort ontbrak. Sinds oktober kunnen de aanvragen volgens de overheidsinstantie online gebeuren en is er ook een "express passport check-in"-dienst op 58 plekken in het land, waaronder eentje op een vijftiental kilometer van de woonplaats van de vrouw in Surrey.

Meest gelezen