"Beter aantal Brusselse burgemeesters verminderen"

Bij zijn afscheid voor zijn pensioen als korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft Guido Van Wymersch een duidelijke boodschap voor de politiek: "In plaats van de zes Brusselse politiezones één te maken, zouden we beter het aantal burgemeesters verminderen".
Jonas Roosens

Van Wymersch werkt al 36 jaar voor de Brusselse politie en was sinds 2008 korpschef van de politie van de hoofdstad en Elsene. Nu gaat hij met pensioen en vandaag kon hij dus meer vrijuit praten.

In zijn laatste jaar waren de terreuraanslagen van 22 maart en de daaropvolgende jacht op daders en medestanders uiteraard het belangrijkste feit. Net zoals veel andere experten in het vak vindt Van Wymersch dat de uitwisseling van informatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten veel beter moet.

Van Wymersch kan echter ook een politiek standpunt innemen. Zo vindt hij het geen goed idee om de huidige zes politiezones in het Brusselse Gewest tot één te maken. Dan komt er nog een niveau bij met een superchef.

Het is volgens hem veel beter om het aantal burgemeesters te verminderen, want niemand wil terug naar de 19 gemeentelijke politiezones in Brussel, vindt hij. Nu zijn we volgens Van Wymersch in Brussel goed bezit met die zes politiezones omdat die ook veel beter voeling met het terrein houden.

Meest gelezen