"Hier kan u niet eten als u op Trump stemde"

Café 8 1/2 in Honolulu, Hawaï, heeft een controverse veroorzaakt met een wel bijzonder opschrift aan de deur: "Als u gestemd heeft op Trump, kan u hier niet eten. Geen nazi's."

Op ratingsite Yelp krijgt Café 8 ½ een score van 2 sterren. Het Italiaanse café-restaurant in downtown Honolulu krijgt nochtans veel goede commentaren. De fettucini en lasagne worden gesmaakt, net als de radiatore verde, die van veel bezoekers een speciale vermelding krijgt. 

Vandaag zit Café 8 ½ in het nieuws voor iets helemaal anders. Sinds kort prijkt aan de ingang een niet mis te verstane boodschap op goudgeel papier: "Als u op Trump hebt gestemd, kan u hier niet eten. Geen nazi's." De eigenaar postte voor alle duidelijkheid de boodschap ook nog eens op de Facebookpagina van het Italiaanse café.

"Dit getuigt van heel slechte smaak"

De Amerikaanse zender Fox News besteedt er vandaag een lang artikel aan, en het verhaal is een eigen leven gaan leiden op sociale media.

"De volgende keer dat u in Honolulu bent: kom hier lunchen, de mensen staan hier niet enkel aan de juiste kant, het eten is heerlijk en betaalbaar", schrijft een enthousiaste bezoeker.

Anderen zijn minder enthousiast en vinden de mededeling getuigen van "heel slechte smaak". Sommigen bekijken het van de commerciële kant: "Geen goede zet, om klanten uit te sluiten." Maar volgens anderen was de keuze weloverwogen: "Zoveel Trump-kiezers zullen er niet zijn in Hawaï." (Clinton haalde er 62% van de stemmen, Trump 30, red.) De meeste reacties zijn negatief: uitsluiten is nooit een goed idee, klinkt het.

Uitbaters: "We gaan niks in hun eten doen"

Toch moet het allemaal met een korreltje zout genomen worden. Jali Warner, die samen met Robert het café openhoudt, zegt dat ze niet van plan zijn om bezoekers effectief te vragen voor wie ze gestemd hebben en ze willen het niet zover drijven om effectief iemand die voor Trump stemde, niks te geven.

"Robert wilde gewoon een statement maken", zei ze. Zelfs klanten die een Trump-T-shirt dragen, zullen bediend worden. Ze hoeven niets te vrezen. "We gaan niks in hun eten draaien. We willen geen problemen veroorzaken. Er zijn al genoeg problemen in de wereld."

Volgens Jali valt het tot nu toe mee: er zouden nog maar drie klanten effectief komen klagen zijn. Los van de sociale media, in elk geval.

Meest gelezen