"Syrische vader zocht alternatief in Australië"

De vader van het Syrische gezin uit Aleppo waarover in ons land een visumrel is uitgebroken, wou via India naar Australië reizen om daar een visum vast te krijgen voor zijn gezin. . Dat was plan B volgens zijn advocate, maar de man is nooit in Australië geraakt en hoopt nu op een Belgisch visum.

Het gezin uit Aleppo heeft via de Belgische ambassade in Libanon een aanvraag voor een humanitair visum ingediend, maar dat is afgewezen. Dat leidde tot rechtszaken, waarbij de regering een dwangsom van 20.000 euro boven het hoofd hangt. Die juridische zaak heeft echter ook politieke gevolgen omdat de N-VA zich pal achter de eigen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken schaart die in de zaak het been stijf houdt.

Intussen is gebleken dat de vader zijn gezin in Aleppo heeft achtergelaten en in India is geweest. Volgens zijn advocate was dat echter niet zijn eindbestemming en wou de man doorreizen naar Australië om daar een visum aan te vragen.

De advocate zegt dat ze daarvan niet op de hoogte was en het de man ook zou afgeraden hebben. Australië is volgens haar streng voor vluchtelingen en het plan was gedoemd om te mislukken, denkt ze. De vader is ook nooit in Australië geraakt, omdat hij door een mensensmokkelaar bedrogen werd.

Volgens de advocate wordt het gezin in Aleppo zo in de armen van mensensmokkelaars gedreven omdat de Belgische overheid blijft weigeren om een humanitair visum uit te reiken.

Meest gelezen