Abbas wil onderhandelen als Israël stopt met kolonies bouwen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is bereid om opnieuw met Israël over vrede te praten als dat land de bouw van nieuwe Joodse nederzettingen in bezet gebied stopt. Abbas reageerde zo op de verwijten van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

In de woordenoorlog tussen de Verenigde Staten en Israël is nu ook de stem van de Palestijnse president Mahmoud Abbas opgedoken. In een reactie zegt Abbas nu dat hij bereid is om opnieuw vredesgesprekken met Israël te voeren als dat land de bouw van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem bevriest. 

Abbas schaart zich zo achter de toespraak van de huidige VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder vanavond, waarin die het tweestatenmoden met Israël en Palestina naast elkaar als enig mogelijke vorm van vrede in het Nabije Oosten beschouwt.

Dat wekte dan weer de woede op van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die Kerry "geobsedeerd" noemde inzake de Joodse kolonies in Palestijns gebied.

De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen liggen al jaren stil, vanwege de aanhoudende uitbreiding van de Joodse kolonies en wegens de Israëlische verwijten dat de Palestijnse overheid niet hard genoeg optreedt tegenover terroristen.

Netanyahu krijgt ook tegenwind in Israël

Toch staat Israël blijkbaar niet eensgezind achter de rechtsnationalistische premier Netanyahu. Zo noemde Yitzhak Herzog, de leider van de grootste oppositiepartij in Israël, de Amerikaanse minister John Kerry "een grote vriend" van zijn land.

"In zijn toespraak heeft Kerry oprechte bezorgdheid over Israëls veiligheid en toekomst tot uitdrukking gebracht", twitterde Herzog. Hij is de voorzitter van de Arbeiderspartij, na de Likoed van Netanyahu de tweede partij in Israël. 

Ook Yaakov Peri, een voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet en nu lid van de oppositiepartij Yesh Atid noemt de toespraak van Kerry "evenwichtig en gebaseerd op de realiteit en op feiten".

"Moedige toespraak van Kerry"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault had eerder bijval voor de visie van zijn Amerikaanse collega John Kerry. Ayrault sprak over een "duidelijke, moedige en geëngageerde toespraak" die perfect aansluit bij het Franse initiatief van een internationale conferentie over de kwestie in Parijs op 15 januari. 

Daar buiten 70 landen zich dan over het conflict in het Nabije Oosten, maar opvallend daarbij is de afwezigheid van zowel Israël als de Palestijnen. Ook daar ligt het tweestatenmodel op tafel als voorwaarde voor een oplossing van het conflict.

Meest gelezen