Bekende Star Wars-fans over Carrie Fisher: "Dit raakt me meer dan George Michael en Prince samen"

Vier bekende Vlamingen met een passie voor Star Wars halen herinneringen op aan Carrie Fisher. De actrice overleed gisteren aan de gevolgen van hartfalen. Komiek William Boeva, acteur Sven De Ridder, zanger Gene Thomas en MNM-presentator Thibaut Renard spreken over de rol die Fisher onsterfelijk maakte: Prinses Leia.

Komiek William Boeva was er even niet goed van toen hij het nieuws hoorde over de dood van de actrice. "Ik wist dat ze hartproblemen had, maar dacht dat ze opnieuw stabiel was. Als je dan dat nieuws hoort, is het toch even schrikken."

Favoriete scène? "Als ze aankomt op de planeet Endor, in "Return of the jedi". De manier waarop ze daar omgaat met die ewoks, kleine schattige beestjes die normaal toch wilde mannen zijn, is zo geweldig. Ze komt daar toe als prinses en zij beschouwen haar meteen als een heel lieve vrouw."

Wat maakt Fisher onsterfelijk? "Leia is zo'n belangrijk personage in de reeks, je kan niet om haar heen. Het was de allergrootste rol van Fisher. Door de jaren heen is de actrice erg veranderd. Ze kende veel problemen met alcohol en drugs, maar bleef op handen gedragen door de fans."

"Meer dan Prinses Leia"

Acteur Sven De Ridder is verrast dat een jeugdicoon als Fisher plots wegvalt. "Het is gek om uit te leggen, maar het raakt me veel meer dan alle George Michaels en Princes samen. Waarom? Omdat het film is. Als grote fan komt dit nieuws aan."

Favoriete scène? "In "The empire strikes back" heeft Leia een geweldige discussie met Han Solo. Je voelt gewoon dat ze naar elkaar gaan toegroeien in dat verhaal. Een unieke scène binnen de Star Wars-reeks."

Wat maakt Fisher onsterfelijk? "Ze is één van de weinige actrices van 19, die zo ongelooflijk mooi was en dan ook nog eens zo goed speelde. Ze was ook heel grappig. Ze was meer dan Prinses Leia. Ze speelde ook in "Shampoo" en "The blues brothers" en schreef zelfs een boek, het later verfilmde "Postcards from the edge".

Jonas Roosens

"Die had ik ook gekozen"

Ook zanger Gene Thomas ziet met de dood van Fisher een stuk van zijn jeugd verdwijnen. "Je denkt terug aan de jaren ’80, de good old days. Na George Michael, David Bowie en Prince kan dat wel tellen voor 2016.”

Favoriete scène? "In “The empire strikes back” nemen Prinses Leia (Carrie Fisher) en Han Solo (Harrison Ford) afscheid van elkaar. Zij zegt dat ze van hem houdt. “I love you”. Hij antwoordt met “I know”."

Wat maakt Fisher onsterfelijk? “Haar pittige karakter maakt dat ze haar rol zo goed neerzette. Als je beelden van de casting ziet, dan denk je: “Ja, die had ik ook gekozen!”. Ze was perfect voor de rol.”

© Wim Scheire /Reporters

MNM-presentator Thibaut Renard zag de Star Wars-films al enkele keren opnieuw, maar is niet bezig met de personencultus rond de Star Wars-acteurs. “De personages zijn veel cooler.”

Favoriete scène? “Eerder een favoriete film, “The empire strikes back” uit 1980. Dat is het vijfde, maar als tweede gemaakte, deel uit de serie. Alle elementen zitten daarin het meeste in balans: het verhaal, de actiescènes en de spanning."

Wat maakt Fisher onsterfelijk? “Je kan je niet inbeelden dat iemand anders Prinses Leia zou spelen. Als persoon zal ze misschien vervagen, maar het personage blijft. Ze is ook al heel vaak geparodieerd, bijvoorbeeld in Friends. Toon over enkele maanden of jaren haar foto en men zal zeggen: Prinses Leia. Pas op de tweede plaats was ze Carrie Fisher.”

© VRT Joost Joossen

Meest gelezen