Douane onderschepte dit jaar record van 30 ton drugs in Antwerpse haven

De politie en douane hebben dit jaar bijna 30 ton drugs onderschept in de Antwerpse haven. Het gaat om een record, schrijft Het Laatste Nieuws. De drugs komen via de verschillende scheepslijnen vanuit Zuid-Amerika.
Jasper Jacobs

De douane stootte dit jaar op dubbel zoveel drugs - voornamelijk cocaïne - als vorig jaar in de haven van Antwerpen. "Dat is goed nieuws in de zin dat we het onderscheppen, maar het minder goede nieuws is dat je ziet dat de havens van Antwerpen en Rotterdam nog altijd massaal worden aangezocht om de invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika te verwezenlijken", zegt Stanny De Vlieger van de federale politie.

De drugs komen meestal uit Zuid-Amerika, verstopt tussen ladingen fruit. Hét land bij uitstek is Colombia. Volgens de politie zoeken de criminele organisaties ook hun "mannetjes" binnen de havenfaciliteiten zelf om de overslag van de drugs mee te helpen organiseren.

De prijs voor cocaïne in Antwerpen blijkt overigens gedaald te zijn. Een kilo drugs die de oceaan oversteekt, levert momenteel zo'n 28.000 euro op. Vroeger was dat zo'n 38.000 euro. "De oorzaak daarvan is een beetje gokken. Misschien is er meer productie in Zuid-Amerika, ofwel is het daar iets gemakkelijker geworden om er de cocaïne weg te krijgen", weet Stanny De Vlieger van de politie.

Meest gelezen