Duizenden stakende textielarbeiders ontslagen in Bangladesh

In het Aziatische land Bangladesh zijn meer dan 1.600 mensen uit textielfabriek ontslagen omdat ze in staking waren gegaan voor betere werkomstandigheden. Volgens de vakbonden zijn zelfs 3.000 mensen op straat gezet. Bangladesh is één van de grootste producenten van kleding.
AP2005

Midden december legden duizenden werknemers van 59 textielfabrieken in en rond de hoofdstad Dhaka het werk neer. Ze eisten een verhoging van het minimumoon van 65 euro naar 195 euro per maand.

De fabriekseigenaars weigerden en sloten de fabrieken. Ze verweten de stakers schade toe te brengen en te stelen. Er zouden inderdaad 22 mensen zijn opgepakt voor diefstal, maar volgens de vakbonden gaat het om intimidatie door de politie.

Toen de arbeiders terugkeerden naar de fabrieken, bleek dat 1.600 van hen ontslagen waren omdat ze hadden deelgenomen aan de staking. Volgens de vakbonden gaat het echter om meer dan 3.000 mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Bangladesh is na China de grootste producent van kleding en heeft een kwalijke reputatie inzake sociale rechten, die zo goed als onbestaande zijn. Mensen werken in gevaarlijke en schabouwelijke omstandigheden voor erg lage lonen.

AP2013

Textielgigant op lemen voeten

Bangladesh is na China de grootste producent van kleding en heeft een kwalijke reputatie inzake sociale rechten, die zo goed als onbestaande zijn. Mensen werken in gevaarlijke en schabouwelijke omstandigheden voor erg lage lonen.

Drie jaar geleden kwamen meer dan 1.100 werknemers -mannen en vrouwen- om toen de fabriek van Rana Plaza in Dhaka instortte. Dat was een nationale ramp, maar heeft niet echt tot veel verandering geleid.

Een groot deel van de kleding uit Bangladesh komt terecht bij grote merken en winkelketens bij ons. Vakbonden en sociale groepen hier dringen al lang aan dat die merken beter zouden toezien op de omstandigheden waarin die kleding gemaakt wordt. Een aantal hebben zich daartoe geëngageerd, maar op het terrein blijft de uitbuiting voortduren.

Meest gelezen