Facebook Safety Check doet inwoners Bangkok schrikken met valse explosie

Facebookgebruikers in Bangkok hebben een valse melding gekregen dat er een explosie was geweest in de Thaise hoofdstad. Dat bericht de BBC. De veiligheidscheck leidde tot heel wat vals nieuws over een grote explosie.

De Safety Check is een tool, ingebouwd in Facebook, waarmee gebruikers kunnen aangeven dat ze veilig zijn. Hun vrienden op het sociale netwerk krijgen dan een melding en weten dat de persoon in kwestie niet betrokken is bij bijvoorbeeld een aardbeving of een aanslag.

In Bangkok activeerde Facebook gisteren de Safety Check, nadat een betoger een voetzoeker naar een overheidsgebouw had gegooid. Volgens Facebook leidde dat ertoe dat de tool ingeschakeld werd. Het sociaal netwerk verklaarde dat een "betrouwbare bron het incident had bevestigd."

De Safety Check leidde ertoe dat er heel wat vals nieuws verspreid geraakte over een fictieve explosie. Zo berichtte de website bangkokinformer.com over een BBC-video van een explosie in Bangkok. De bewuste video ging echter over een incident in 2015.

Volgens BBC-correspondent Jonathan Head is het in een land als Thailand dat zo afhankelijk is van de toeristische sector enorm belangrijk om correct te berichten over zulke incidenten. Het is niet de eerste keer dat de veiligheidscheck fout werd ingeschakeld. Eerder dit jaar konden onder meer Belgische gebruikers melden dat ze veilig waren na een bomaanslag in Pakistan.

Meest gelezen