Gerecht onderzoekt of Amri ook door België is gereisd

Anis Amri, de vermoedelijke dader van de dodelijke aanslag in Berlijn, is mogelijk via Nederland naar Frankrijk afgereisd na zijn aanval op de kerstmarkt in de Duitse hoofdstad. Het Nederlandse parket heeft daarvoor naar eigen zeggen aanwijzingen en voert een onderzoek. Hier onderzoekt het federaal parket of hij ook via België is gereisd. Amri zou zijn gezien op bewakingsbeelden in het station van Nijmegen, maar 100 procent zekerheid daarover geeft het Nederlandse gerecht nog niet.

Volgens Franse media nam de Tunesiër op woensdagavond 21 december - twee dagen na de aanslag - in Nederland de bus van de maatschappij Flixbus en reed hij zo via Amsterdam en Nijmegen naar de Zuid-Franse stad Lyon. Afhankelijk van het traject zijn er daarbij overstappen in ofwel de Duitse stad Düsseldorf ofwel in Parijs. De hele busreis - die zo'n 15 uur duurde - zou de gewapende dader niet gecontroleerd zijn. In Lyon kocht Amri dan een treinticket voor Milaan, waar hij op 23 december werd doodgeschoten door de Italiaanse politie.

De Italiaanse krant La Repubblica meldt dan weer dat Italiaanse onderzoekers in de bagage van Amri een telefoon met specifieke simkaarten hebben gevonden. Die kaarten zijn tijdens een reclameactie enkel bij onze noorderburen uitgedeeld van 20 tot 22 december. Dat gebeurde exclusief in de steden Breda, Nijmegen en Zwolle. Het Nederlandse parket  bevestigt dat Amri "zeer waarschijnlijk" in Nijmegen is geweest. Hoewel de beelden nog worden onderzocht, is het gerecht er vrij zeker van dat hij gefilmd is in het station van Nijmegen.

Het is op dit moment niet duidelijk of Anis Amri bij zijn busreis vanuit Nederland ook ons land is doorkruist. Het federaal parket in Brussel onderzoekt inmiddels of Amri ook via ons land is gereisd. Dat heeft onze redactie vernomen uit betrouwbare bron.

Amri reed op maandag 19 december met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij vielen 12 doden en verscheidene gewonden.

Meest gelezen