Kan een eicel ook in België met de verkeerde zaadcel worden bevrucht?

In het UMC Utrecht zijn 26 vrouwen tijdens een ivf-behandeling mogelijk bevrucht geraakt met de zaadcel van een verkeerde man. Tijdens de procedure zouden er namelijk zaadcellen achtergebleven zijn in één van de instrumenten. Maar hoe groot is het risico dat zoiets gebeurt? Professor Herman Tournaye van het UZ Brussel reageert in "De ochtend" op Radio 1 alvast onthutst.

"Ik vind het een vrij onbegrijpelijke verhaal", zegt professor Tournaye."De feiten zijn hier volledig terug te brengen tot een menselijke fout. Ik lees in de Nederlandse pers namelijk dat er een instrument is gebruikt dat niet voor die techniek in aanmerking komt. Je moet de procedure correct toepassen."

Niet alleen werd het verkeerde instrument gebruikt, er zou ook zaad in het instrument achtergebleven zijn, dat vervolgens tijdens de volgende behandeling in een andere eicel zou zijn terechtgekomen. "Het is volledig uit den boze om het pipet waarmee je de zaadcel inbrengt te hergebruiken", benadrukt Tournaye. "Je gebruikt het pipet maar één keer en neemt vervolgens een nieuw, steriel pipet." Ook de werkpost wordt elke keer opnieuw volledig schoongemaakt.

Is de kans dan volledig onbestaande dat er in onze ziekenhuizen iets gelijkaardigs gebeurt? "Never say no, want een ivf-behandeling is natuurlijk een bijzonder arbeidsintensief proces, waaraan verschillende mensen meewerken. Maar wij werken in elk geval met erg strenge kwaliteitscontroles."

Vier ogen kijken mee

Elke stap tijdens een ivf-behandeling wordt namelijk streng gecontroleerd. Dat gebeurt aan de hand van een getuigensysteem. Dat wil zeggen: tijdens elke stap van het proces kijkt er iemand over je schouder mee. Zo controleren geen 2, maar 4 ogen of alles correct verloopt.

"Wij hebben in UZ Brussel dat getuigensysteem zelfs vervangen door een elektronische variant, waarbij alle gebruikte instrumenten gechipt staan op naam van de gebruiker", vertelt Tournaye. Als er een verkeerde handeling plaatsvindt, gaat er een alarm af. "Het was een zeer zware investering, maar we voelen ons bijzonder veilig met het gloednieuwe systeem", benadrukt de professor.

Meest gelezen