KERK gaat nu toch onder de sloophamer

KERK, de tijdelijke ontmoetingsplek in Gentbrugge, gaat nu toch onder de sloophamer. Als afscheid komt er nog het festival De Sloop in maart: "vier gezellige dagen vol muziek, kunst, food en feest", zo zeggen de organisatoren op Facebook.

"KERK is er tijdelijk, maar vooral nu." Zo omschrijft de organisatie zichzelf. De afgelopen jaren stond KERK, gevestigd aan de Sidaplaxterreinen in de Kerkstraat (vandaar ook de naam) synoniem voor allerlei creatieve activiteiten: van concerten en festivals tot een zeefdrukatelier of buurtmoestuintjes.

Het terrein werd eind 2013 gekocht door Re-Vive en Vanhaerents, maar tot de gebouwen gesloopt worden, mocht de site gebruikt worden voor sociaal-culturele activiteiten van vzw Springstof. Aan de "nu" komt er dan toch een einde, want binnenkort worden de gebouwen met de grond gelijk gemaakt om er daarna een nieuwe woonwijk te bouwen.

Jules Gahide, een van de initiatiefnemers kijkt met een warm gevoel terug naar het project. "Ik neem met gemengde gevoelens afscheid van KERK. Ergens heb ik spijt dat het gedaan is, maar ergens kijk ik ook uit naar nieuwe avonturen", vertelt hij aan VRT Nieuws. "Het was een enorme leerschool. Sommige zaken hadden we anders moeten of kunnen aanpakken, maar uiteindelijk ben ik wel heel trots op het resultaat."

"Eruit met een knal"

In een bericht op Facebook motiveren de initiatiefnemers hun allerlaatste evenement op de terreinen als volgt: "Het is mooi geweest. Na meer dan tweeënhalf jaar worden de muren van KERK gesloopt. De stekker van onze vrijplaats gaat er in maart definitief uit, maar niet zonder knal. Voordat KERK voorgoed tegen de vlakte gaat, vieren we alles wat KERK ooit is geweest. Welkom op De Sloop: vier gezellige dagen vol muziek, kunst, food en feest."

"Grijs en rauw, zo troffen we onze fabriek aan in 2014. Langzaam gaven we, samen met bewoners en kunstenaars, onze plek meer kleur. Tijdens het slotweekend van donderdag 16 maart tot zondag 19 maart beginnen we opnieuw from scratch en her-denken we onze lap grond."

Het is nog niet geweten of het project een vervolg krijgt op een andere locate. "Maar de goesting om door te gaan, is er alleszins", vertelt Gahide nog.

Meest gelezen