Londense beurs breekt alle records

De FTSE-100, de belangrijkste index van de Londense beurs, is vandaag gestegen tot 7.106 punten. Daarmee is het vorige record van 27 april 2015 verpulverd. Gisteren werden de records gebroken in New York.

De opstoot van vandaag werd vooral gedragen door de mijnbedrijven die erg talrijk aanwezig zijn op de London Stock Exchange (LSE). Toch is dat geen recent fenomeen. Sinds het begin van dit jaar en zeker vanaf juni is de FTSE-100 aan een steile opmars bezig.

Daarmee schudde de Londense beurs vrij snel de zorgen van een mogelijke brexit van zich af, maar ook belangrijk is dat veel grote buitenlandse bedrijven op de LSE genoteerd worden. Die zijn minder afhankelijk van het reilen en zeilen van Groot-Brittannië.

De Financial Times Stock Index (FTSE-100) is de belangrijkste graadmeter van de beurs van Londen en omvat 100 aandelen van grote ondernemingen. De index werd in januari 1984 voor het eerst gepubliceerd en had toen een waarde van 1.000 punten.

De beurs van Londen -een van de grootste ter wereld- davert zo mee in de stormloop van andere aandelenbeurzen die nu al een tijdje bezig is. Gisteren bereikte de Dow Jones in New York een historisch record, maar de symbolische kaap van 20.000 punten werd net niet doorbroken. Ook vandaag is dat niet het geval.

Meest gelezen