Molenbeek krijgt minste geld van alle Brusselse politiezones

De politiezone van Sint-Jans-Molenbeek krijgt per inwoner beduidend minder geld dan andere rustigere zones in Brussel. En dat terwijl de zone Brussel West - waar Molenbeek onder valt - net opvallend zwaarder belast is. Dat is onaanvaardbaar, vindt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. Volgens hem zijn bovendien ook de zones in de rand, zoals Vilvoorde, ondergefinancierd.

Al van bij de grote politiehervorming aan het begin van deze eeuw, is er kritiek op het feit dat sommige politiezones meer geld krijgen dan anderen. Zo krijgt het rijke Ukkel zo'n 14 euro meer per inwoner van de federale overheid dan Sint-Jans-Molenbeek. Dat schrijft De Morgen.

Ook de randgemeenten van Brussel zijn volgens Bonte zwaar ondergefinancierd. Zo krijgt Vilvoorde bijvoorbeeld drie keer minder steun dan het landelijke Doische in de provincie Namen. Bonte eist daarom een aanpassing van de dotaties. "Zowel de hoofdstad als de rand rond Brussel groeien niet alleen in bevolking, maar ook in criminaliteit", zegt hij. "Maar de rand rond Brussel moet het wel met het allerkleinste federale budget doen wat betreft het politiewerk."

Jambon wil dotaties niet aanpassen

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal er via het kanaalplan op korte termijn meer geld gaan naar Molenbeek en Vilvoorde. De dotaties aanpassen, zou volgens de minister veel te lang duren.

Bonte is het daar echter niet mee eens: " Als ik de reactie van de minister hoor dan verwijst hij naar het verleden wat het probleem betreft en kijkt hij naar de toekomst om het aan te pakken", zegt Bonte aan VRT Nieuws. "Ik begrijp dat absoluut niet. We worden vandaag geconfronteerd met de vraag naar meer middelen, dus het lijkt me niet meer dan logisch dat dat dan ook vandaag bovenaan de agenda wordt geplaatst."

Burgemeester Molenbeek reageert

Françoise Schepmans (MR), de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, wil een een herziening van de federale dotaties voor politiezones. De verdeelsleutel is nog gebaseerd op bevolkingscijfers uit 2001, en is volgens Schepmans niet aangepast aan de demografische ontwikkelingen.

Volgens Schepmans werd de dotatie in 2001 al verkeerd berekend voor het noordwesten van Brussel. Die verdeelsleutel is volgens haar niet alleen gebaseerd op bevolkingscijfers of op het aantal sociale huurders, maar ook op het aantal rijkswachters dat er toen werkte, in het kader van de fusie tussen rijkswacht en politie. De zone Brussel-West telde toen erg weinig rijkswachters, waardoor ze te weinig middelen kreeg, hekelt Schepmans.

De norm uit 2001 moet volgens de burgemeester herbekeken worden. "Het bevolkingsaantal van Molenbeek is met 30 procent gegroeid op 15 jaar tijd. In ander gemeentes, zoals Watermaal-Bosvoorde, is de populatie zelfs gekrompen", sluit ze af.

Meest gelezen