Netanyahu: "Speech van Kerry gericht tegen Israël"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft bijzonder bitsig gereageerd op de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Volgens Netanyahu is Kerry "geobsedeerd door nederzettingen".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Kerry had eerder zijn visie op vrede in het Midden-Oosten uiteengezet en was daar sterk blijven hameren op de tweestatenoplossing van een Israël binnen veilige grenzen naast een Palestijnse staat.

Een duidelijk boze Netanyahu sloeg echter kort daarop hard terug. "Wij dulden geen preek van anderen en Israël is een soevereine staat die zelf beslist over zijn toekomst" en zo -en niet door resoluties van de VN- zijn we tot vrede gekomen met Egypte en Jordanië, luidde het.

Volgens Netanyahu is Kerry "vooringenomen tegenover Israël"  en is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken "geobsedeerd" door de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Ook negeert Kerry volgens hem de kern van het conflict en dat is de aanhoudende weigering van de Palestijnen om het bestaan van Israël in gelijk welke grenzen te erkennen.

Netanyahu toonde zich bijzonder kregelig over de regering van VS-president Barack Obama, die hij verweet te breken met decennia van nauwe vriendschap en samenwerking tussen de VS en Israël. Obama antwoordde volgens hem ook niet op telefoontjes en weigerde om naar de Knesset, het Israëlische parlement, te komen, aldus nog Netanyahu. 

Tenslotte viel Netanyahu nog eens uit naar de Palestijnse Autoriteit, die hij verweet de eigen jongeren op te hitsen tot terreurdaden en moorden.

AP2009

Het boterde nooit tussen Obama en Netanyahu

In de laatste weken van de ambtstermijn van president Barack Obama in de Verenigde Staten gaat het dus van kwaad naar erger met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In feite heeft het nooit echt goed gegaan tussen Obama en Netanyahu.

Die laatste voert een hard beleid tegenover de Palestijnen, de Arabische wereld en Iran en heeft daar in eigen land mee gescoord. De hoop van Obama dat verkiezingen een andere en meer gematigdere Israëlische regering zouden opleveren, werden de grond ingeboord.

Netanyahu begaf zich ook herhaaldelijk naar de VS, niet om er steun te zoeken bij Obama, maar wel bij sterk pro-Israëlische kringen, onder meer binnen de Republikeinse partij. De verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de VS zijn dan ook een opsteker voor Netanyahu en zijn ultranationalistische koers. Blijkbaar heeft dat het natrappen tussen Obama en Netanyahu de voorbije dagen nog wat versterkt. Vorige week vrijdag kon de VN-Veiligheidsraad een resolutie goedkeuren waarin de Joodse kolonies werden afgekeurd en dat was mogelijk omdat de VS haar vetorecht niet gebruikt had.

De Israëlische premier zei nu ook uit te kijken naar het aan de macht komen van Trump in de VS en hoopt daarna om de banden opnieuw te verstevigen met het Amerikaanse Congres en het Amerikaanse volk. Wel riep hij de uitgaande regering van Obama op om "de belangen van Israël niet langer te schaden".

Meest gelezen