Recordaantal Duitse migranten wil opnieuw vertrekken

Een recordaantal van 55.000 mensen heeft Duitsland dit jaar vrijwillig verlaten. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung (SZ). De meesten onder hen keren terug naar de Balkan.
Archieffoto

In 2016 zette Duitsland ongeveer 25.000 migranten het land uit. Een aantal dat dubbel zo hoog is, 50.000, keert vrijwillig terug. Dat blijkt uit data van het Duitse bureau voor Migratie en Vluchtelingen.

Terug naar de Balkan

De grootste groep migranten, zo'n 15.000, zijn Albanezen die teruggaan naar hun land van herkomst. Naar Servië, Irak en Kosovo keren elk ongeveer 5.000 mensen terug. Migranten die toekomen vanuit de Balkan hebben meestal geen recht op een verblijfsvergunning in Duitsland.

Dit jaar kwamen er ook een recordaantal migranten toe in Duitsland. 890.000 asielzoekers zijn geregistreerd. Recent verklaarde de Duitse overheid dat ze meer vluchtelingen zal terugsturen naar hun land van herkomst. Dat doen ze nadat het huidige immigratiebeleid van Angela Merkel veel kritiek heeft gekregen. De Duitse bondskanselier ligt vooral sinds de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt erg onder vuur. De hoofdverdachte van die aanslag is namelijk een Tunesische migrant.

Compensatie

Vrijwillig vertrekken heeft ook voordelen voor migranten. Ze worden 's nachts niet opgesloten door de politie, wat wel het geval is met mensen die het land worden uitgezet. En wie kiest voor de vrijwillige weg, krijgt ook financiële hulp. Hoe sneller migranten vertrekken, hoe hoger ook de vergoeding. Volgens Süddeutsche Zeitung heeft een familie van vijf recht op 4.200 euro, als ze beslissen om te vertrekken voor hun asielaanvraag geweigerd wordt.

Meest gelezen