Recordcijfers voor Antwerpse haven

De haven van Antwerpen zal in 2016 naar schatting zo'n 214,4 miljoen ton aan goederen behandeld hebben. Dat is zo'n 3 procent beter dan de vorige jaren.

De groei van de haven is vooral te danken aan de groeiende containertrafiek, die Antwerpen deels heeft overgenomen van concurrenten zoals Rotterdam. De containertrafiek haalt ook voor het eerst de symbolische kaap van 10 miljoen TEU of Twenty foot Equivalent Unit (dat is de aanduiding voor de afmetingen van containers, red.). Ook het vloeibaar massagoed doet het beter dan de voorgaande jaren. Enkel het droge massagoed en het conventionele stukgoed gooien roet in het eten. Door een daling van respectievelijk zo'n 10 en 2,5 procent in die trafieken, plafonneert de totale groei op zo'n 3 procent.

Tijdens de persconferentie benadrukte het Havenbedrijf dat het voor de capaciteitsuitbreiding van de haven in de eerste plaats denkt aan het Saeftinghedok. Haventopman Eddy Bruyninckx, die binnenkort na 25 jaar afscheid neemt van de haven van Antwerpen, kan zijn carrière in elk geval in schoonheid afsluiten.

Meest gelezen