Reynders optimistisch over onderhandelingen voor vrijhandelsakkoord met Australië

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft op de eerste dag van zijn missie in Australië rond de tafel gezeten over een mogelijk vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Australië. De eerste reacties waren alvast positief. "We hebben er goede hoop in dat er in de eerste drie maanden van volgend jaar een onderhandelingsmandaat wordt afgeleverd."

Op zijn eerste dag in Sydney zat Reynders rond de tafel met de Australische Exportraad (Export Council of Australia), de Europees-Australische Bedrijfsraad (European Australian Business Council - EABC) en verschillende Belgische bedrijven die actief zijn in Australië. "Australië is ver, maar we hebben al jaren goede relaties", benadrukte Reynders. "We hebben daarom goede hoop op de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie."

Reynders acht het mogelijk dat hiervoor in de eerste drie maanden van volgend jaar een Europees onderhandelingsmandaat voor wordt afgeleverd. België zal dat in elk geval steunen, zei hij, al zal het, net zoals het omstreden handelsakkoord met Canada, opnieuw een moeilijke oefening worden.

"Als we willen beginnen, moeten we vooral de kmo's overtuigen, omdat er momenteel veel actie wordt ondernomen tegen de globalisering", aldus de minister. "Het is makkelijk om de douanetarieven te verlagen, maar het is moeilijker om hen ervan te overtuigen dat we dezelfde standaarden hebben en allebei het milieu en de sociale verworvenheden willen beschermen."

Belangrijk potentieel

De voorzitter van de EABC-raad, Jason Collin, twijfelt niet aan het handelspotentieel tussen Australië en de EU. "Een vrijhandelsovereenkomst is uiteraard belangrijk om van dit potentieel te kunnen profiteren", aldus Collin, voor wie vooral de toegang tot de landbouwmarkt prioritair is.

Reynders ontmoette vandaag ook de Australische premier Malcolm Turnbull, minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en minister van Financiën, Mathias Cormann, die van Belgische origine is.

Meest gelezen