Tinder eens met een kunstwerk

Tinderen met elkaar, dat is niets nieuws onder de zon. Tinderen met een kunstwerk, dat is al iets uitzonderlijker. Kunstenfestival Trademarks in Hasselt en Genk voert dezer dagen een opmerkelijke campagne om vrijgezellen via de datingapp te bereiken in de kerstperiode.

"We maken hier duidelijk gebruik van de opkomende populariteit van deze datingsites. In de kerstvakantie stijgt immers het aantal bezoekers op deze sites, terwijl het aantal bezoekers op expo's vaak daalt", verklaart artistiek directeur Pieter Jan Valgaeren de keuze om Tinder in te schakelen als marketingstrategie.

Tinder en kunst, het lijkt een gekke match, maar het is logischer dan het lijkt. "Daar waar Facebook, Twitter en Instagram intussen al ingeburgerd zijn in het culturele veld, bieden tentoonstellingen de mogelijkheid om mensen samen te brengen." En mensen samenbrengen is ook het doel dat Tinder beoogt.

Prikkelen en overtuigen

De bedoeling is om Tinderaars te prikkelen en te overtuigen. Elk profiel bestaat uit beelden van kunstwerken die je in de verschillende tentoonstellingen kan terugvinden.

Er is zowel een mannelijk als een vrouwelijk profiel. De bijhorende tekstjes zijn bijvoorbeeld: "Kunst, mode en fotografie! Geniet van de leuke en mooie dingen van het leven. Wil jij met me samen verdwalen??" Eenmaal er een match is met het Trademarks-profiel, word je uitgenodigd om de expo te bezoeken. "Want wie weet loop je daat wel je perfecte match in real life tegen het lijf", luidt de tekst.

Eenzaamheid doorbreken

"In een fractie van een seconde beslissen we of een beeld ons interesseert of niet. Een dating tool als Tinder, waar men rechts swipet als men iemand leuk vindt en links zo niet, past perfect binnen dit kader van instant reactie. Veel vrijgezellen zoeken actief naar afleiding in de kerstdagen om de eenzaamheid te breken. Wij proberen hen samen op een tentoonstelling te brengen door hen actief te benaderen", aldus Valgaeren.

"Ook al komen de Tinderaars niet effectief op bezoek, dan hebben ze toch even kunnen genieten van de fantastische fotografie en projecten die we tonen."

Meest gelezen