Trump roept Israël op zich sterk te houden tot 20 januari

De Amerikaanse president-elect Donald Trump zegt dat Israël zich sterk moet houden tot 20 januari, de dag waarop hij zelf officieel president wordt. Dat zegt hij op Twitter. Israël is woedend na de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de bouw van Joodse kolonies in Palestijns gebied als een overtreding van het internationaal recht bestempelt.
AFP or licensors
Donald Trump

Trump heeft zich via Twitter in de discussie gemengd over Israël. "We kunnen Israël niet verder respectloos en met complete verachting laten behandelen. Ze waren ooit een grote vriend van de VS, maar ...niet meer." Trump roept Israël op zich sterk te houden tot 20 januari, de dag dat hij zelf zijn intrede in het Witte Huis doet.

Israël is woedend na de resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de bouw van Joodse kolonies in Palestijns gebied als een overtreding van het internationaal recht bestempelt. 14 van de 15 landen in de raad stemden voor de resolutie, maar vooral de onthouding van bondgenoot Washington is de regering-Netanyahu in het verkeerde keelgat geschoten.

Dat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het later vandaag in zijn afscheidstoespraak over het Midden-Oosten zal hebben, kan de Israëlische regering niet paaien, integendeel. Kerry zal het onder meer hebben over zijn visie op het vredesproces.

Israëlisch topminister noemt speech nu al "zielig"

Enkele uren vóór de toespraak heeft de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan nog eens uitgehaald naar Washington. "Dit is een zielig initiatief", reageert hij. "Het is duidelijk dat Kerry de verkozen president Donald Trump aan banden wil leggen." Volgens de regering-Netanyahu is het Amerikaanse beleid onder president Barack Obama pro-Palestijns en onwetend over wat in het Midden-Oosten aan de gang is.

Israël heeft overigens ook de ambassadeurs op het matje geroepen van de 14 landen in de Veiligheidsraad die voor de resolutie hebben gestemd. Naar verluidt had premier Netanyahu vooraf ook de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully gewaarschuwd dat hij de eventuele goedkeuring van de resolutie als een oorlogsverklaring zou beschouwen. McCully heeft zich echter niet onder druk laten zetten.

Niet onbelangrijk detail: geen enkel land in de Veiligheidsraad heeft tegen de resolutie gestemd.

Uitstel nieuwe woningen voor kolonisten

Ondanks die dreigende taal heeft premier Benjamin Netanyahu wel een beslissing over de bouw van 500 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem laten uitstellen. Dat lijkt erop te wijzen dat Israël de spanning vooralsnog niet te hoog wil laten oplopen.

De aanhoudende bouw van nieuwe kolonies in de bezette gebieden is al meer dan eens internationaal veroordeeld als een overtreding van het internationaal recht en een hinderpaal voor een vredesregeling met de Palestijnen.

Israël begon na de oorlog van 1967 en de verovering van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, de Sinaïwoestijn en de Golanhoogte, en de annexatie van Oost-Jeruzalem met de bouw van kolonies in de bezette gebieden. De regering-Netanyahu, waartoe ook ultra-orthodoxe partijen behoren, wil echter van geen wijken weten.

Meest gelezen