Turks-Russische deal over het staakt-het-vuren in Syrië

Turkije en Rusland hebben in een telefoongesprek een akkoord bereikt om samen aan te sturen op een staakt-het-vuren in Syrië. Dat heeft het Turkse persbureau Anadolu gemeld. In januari zullen Rusland en Turkije in de Kazachse hoofdstad Astana bemiddelen tussen vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en de regering.

Het initiatief voor het telefoongesprek kwam van de Russische minister voor Buitenlandse zaken Sergei Lavrov. Samen met zijn Turkse tegenhanger Mevlüt Çavuşoğlu bereikte hij tijdens het gesprek een akkoord over een voorstel voor een wapenstilstand in Syrië. Volgens beide partijen is het bijzonder belangrijk dat er "zo snel mogelijk ook een praktisch akkoord komt, zodat de militaire acties in Syrië kunnen worden stopgezet."

Rusland steunt in Syrië de overheidstroepen van president Assad, Turkije daarentegen heeft haar troepen achter de gewapende oppositie geschaard.

De voorbije week ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Rusland en Iran elkaar al in Moskou. Toen verklaarden ze garant te willen staan voor een vredesakkoord tussen regering en oppositie in Syrië. De Kazachse president Nazarbayev zei daaropvolgend dat hij bereid was om de vredesgesprekken te laten doorgaan in de Kazachse hoofdstad Astana.

Gespannen relatie

Dat de Russische en Turkse instanties een akkoord hebben bereikt over de situatie in Syrië is best opvallend, aangezien de Turks-Russische relaties vorige week nog onder druk kwamen te staan, na de moord op de Russische ambassadeur in Ankara door een Turkse politieagent.

De relatie tussen beide landen was de laatste maanden net aan het verbeteren. Een jaar geleden leefde Rusland en Turkije nog op heel gespannen voet, omdat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht had geschoten. 

Meest gelezen