Vlaamse musea denken aan een museumpas

De Vlaamse musea willen naar Nederlands voorbeeld een jaarkaart voor de Vlaamse musea invoeren. Dat schrijven De Standaard en De Morgen. Met de pas zouden bezoekers een jaar lang zoveel musea bezoeken als ze maar willen. De concrete gesprekken moeten nog starten, maar alle neuzen staan in de juiste richting, bevestigt de voorzitter van het Vlaams Overleg Musea, Patrick Allegaert.

In andere Europese landen bestaat al zo'n museumpas al langer. In Nederland, bijvoorbeeld, kost de jaarkaart 60 euro en geeft ze gratis toegang tot meer dan 400 musea. De ervaring daar leert dat de pas het museumbezoek aanzienlijk heeft aangezwengeld.

De musea zelf krijgen maar 60 procent van de inkomsten van de jaarkaart, maar is door hen heel positief onthaald. Door het succes van de pas hebben ze hun inkomsten de voorbije jaren gestaag zien stijgen, mede dankzij de extra inkomsten in het museumrestaurant en de museumshop. Met de overige 40 procent van de opbrengst van de museumpas worden samenwerkingen tussen de Nederlandse musea en marketinginitiatieven gefinancierd.

Overleg in januari

Geïnspireerd door het Nederlandse succes willen nu ook de Vlaamse musea zo'n pas introduceren. "De Algemene Vergadering van het Overleg Vlaamse musea heeft hiervoor groen licht gegeven", bevestigt Patrick Allegaert, artistiek directeur van het Gentse Dr. Guislainmuseum en voorzitter van het overkoepelende orgaan, aan onze redactie. "In januari komen we de eerste keer hierover bijeen. Maar het is heel goed dat iedereen in dezelfde richting denkt."

Ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is het idee genegen. Op termijn zou het initiatief eventueel ook kunnen worden uitgebreid tot de Brusselse en Waalse musea.

2016 goed jaar voor Vlaamse musea

De museumpas is allerminst een reactie op eventuele tegenvallende bezoekerscijfers, stelt Allegaert. "In tegenstelling tot de Brusselse musea hebben de musea in Vlaanderen een sterk jaar achter de rug."

"In Gent hebben we kort na de aanslagen in Brussel wel enkele minder goede weken gekend, maar dat was snel voorbij. In tegenstelling tot de Brusselse musea zijn wij ook minder afhankelijk van verre buitenlandse bezoekers. Onze bezoekers komen veeleer uit eigen land of andere Europese landen en zij hebben zich niet zo laten afschrikken door de terreurdreiging."

Meest gelezen