Vlaamse windmolens hebben bijna evenveel energievermogen als een kernreactor

In Vlaanderen zijn er dit jaar 52 windturbines op land bijgekomen. Alles samen hebben de windmolens op het vasteland nu een vermogen van 920 MW. Dat is bijna evenveel als een grote kernreactor. Ondertussen zijn er ook nog tientallen windmolens in aanbouw. Die zullen volgend jaar op het stroomnet worden aangesloten.

Opvallend is dat meer dan 90 procent van de nieuwe windmolens op haven- en industrieterrein werd gebouwd. "Dat betekent dat veel bedrijven de noodzaak van windenergie inzien voor hun stroomvoorziening", zegt Bart Bode, directeur van de Vlaamse Wind Energie Associatie (VWEA)."Het is bovendien een goede zaak dat de windturbines steeds dichter bij de consumenten worden gebouwd."

Slecht rapport voor West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is dan wel de meest windrijke provincie in ons land, in 2016 hinkte de kustprovincie achterop. Er kwamen namelijk slechts 5 windturbines bij, 2 daarvan waren zelfs ter vervanging van oudere, kleinere turbines. Met een totaal van 81 windturbines ligt de kustprovincie ver achter op buurvrouw Oost-Vlaanderen, waar ondertussen zo'n 117 turbines op het vasteland staan. Enkel Vlaams-Brabant doet het slechter met slechts 26 turbines.

"Er moet een oplossing komen voor de onnodige beperkingen die door de radars van Koksijde, Oostende en Jabbeke worden opgelegd", zegt Bode. "Ook de haven van Zeebrugge moet dringend een ambitieus windbeleid beginnen uit te tekenen."

Meest gelezen