Wie beroepsonderwijs heeft gevolgd, kan studiejaren niet afkopen

Wie in het secundair onderwijs een beroepsopleiding heeft gevolgd, komt voorlopig niet in aanmerking voor een hoger pensioen. Hij of zij kan dus zijn of haar studiejaren niet afkopen. Dat komt omdat leerlingen in het zesde middelbaar beroeps geen diploma krijgen, maar een getuigschrift.

Vanaf maart volgend jaar kan iedereen zijn hogere studiejaren afkopen tegen 1.500 euro per geslaagd jaar. Daardoor kan het pensioen zo'n 250 euro hoger liggen.

Wie hoger beroepsonderwijs volgde of koos voor een zevende specialisatiejaar binnen het beroepsonderwijs, dreigt echter uit de boot te vallen. Leerlingen krijgen in het zesde middelbaar beroeps namelijk een getuigschrift en geen diploma. Pas na een extra opleiding kunnen ze een diploma op zak steken, maar die wordt beschouwd als een vierde graad secundair onderwijs. Daarom staan ze momenteel niet op de lijst met geregulariseerde opleidingen.

Unizo vraagt om aanpassing

Caroline Deiteren, pensioenspecialiste bij Unizo, vindt dat dat niet kan: "Het gaat bijvoorbeeld over sommige verpleegsters, bakkers en slagers. Maatschappelijk proberen we de boodschap te geven dat die mensen onmisbaar zijn en dat dat belangrijke beroepen zijn. Maar in het pensioenstelsel zouden die jaren dan plots niet voldoende waard zijn om te regularisen."

Deiteren hoopt dat het hoger beroepsonderwijs en het zevende specialisatiejaar alsnog aan de lijst kunnen worden toegevoegd. De Raad van State bekijkt op dit moment de plannen van minister van Pensioenen Daniel Bacqueleine. Mogelijk zullen ze nog worden bijgestuurd.

Meest gelezen