Wordt Trump-persiflage Chinese nieuwjaarshit?

In de Chinese stad Taiyuan trekt een nieuw standbeeld sinds kort de aandacht van de vele shoppers. Het gaat om een levensgrote parodie op Donald Trump, in de vorm van een haan. Eind januari vieren de Chinezen hun Nieuwjaar, en dan begint het jaar van de haan in de Chinese dierenriem.

Donald Trump wordt pas in januari officieel president van de Verenigde Staten, maar is intussen al meermaals gebotst met de Chinezen - er was onder meer het telefoontje met de president van Taiwan en het conflict over de Zuid-Chinese Zee.

Hoe het ook zij, Trump is nieuws in China en daar spelen Chinese zakenlui in Taiyuan, in de noordelijke provincie Shanxi, handig op in nu het Chinese Nieuwjaar - een commerciële piekperiode - op til is. 

De creatie is een publiciteitsstunt van het bedrijf achter de plaatselijke N1 ArtWalk Mall, en zal ook fungeren als mascotte van het shoppingcenter. Het lijkt alvast te werken: veel Chinezen nemen selfies aan het beeld, dat strategisch staat opgesteld in een drukke winkelstraat.

Haal zelf een exemplaar van 9 meter in huis

De haan heeft het kapsel en de wenkbrauwen meegekregen van Trump, en maakt met zijn beide handen enkele typische Trumpgestes.

Ook aan de merchandising is gedacht: het figuurtje zelf zal te koop zijn in verschillende maten en gewichten. Het grootste reikt niet minder dan 32 voet (9,6 meter) hoog, maar daar moet u dan wel 1.600 euro voor op tafel leggen. Het kan ook kleiner: de goedkope figuurtjes haalt u in huis voor een dikke 50 euro.

Wei Qing, een van de mannen achter de merchandisingcampagne,is helemaal weg van de haan: "Hij ziet er leuk en grappig uit. Het kapsel en de wenkbrauwen doen erg aan Donald Trump denken. Ik denk dat hij veel klanten zal aantrekken."

Pheasant-elect

Het is overigens niet de eerste keer dat de draak wordt gestoken met Trump. Eerder dook er op sociale media al een foto op van een vogel met een wel heel bijzonder kapsel dat gelijkenissen met dat van Trump vertoont. De fazant werd prompt tot pheasant-elect omgedoopt.

Meest gelezen