"Hij beseft zelf niet welke impact hij op anderen heeft gehad"

Van een "last minute crisis" gesproken. Dat was het alleszins toen in september Jo Du op het punt stond te trouwen in Guelph, Ontario. De rits van haar bruidskleed begaf het en de aanwezige bruidsmeisjes slaagden er niet in om dat euvel te verhelpen. Omdat het zondag was, kon bovendien geen enkele professionele kleermaker bereikt worden. Toch kwam er hulp uit een verrassende hoek. Eén van de buren gaf immers sinds kort onderdak aan een Syrisch vluchtelingengezin, en wat bleek? De vader van het gezin, Ibrahim Halil Dudu, was een ervaren kleermaker. Ondanks de taalbarrière begon de kleermaker het kleed onmiddellijk te herstellen.

Fotografe Lindsay Coulter legde de naaisessie op foto vast, publiceerde die foto’s op Facebook, die dan weer snel viraal gingen. Ze mocht daarna op verschillende nieuwsmedia getuigen over dit "unieke verhaal". "Want het gaat hier toch om een man die zelf heel veel heeft moeten doorstaan in Syrië", aldus de vrouw op CNN.

Intussen zijn we een drietal maanden verder. Buzzfeed News contacteerde Coultner opnieuw met de vraag hoe het het Syrische gezin nadien vergaan is.

Coultner: "De foto’s hebben mensen en organisaties ertoe gebracht om geld te geven voor het gezin van Dudu, en ook voor andere moslim-families in de omgeving (er werd ruim 7.400 dollar verzameld, nvdr). Om hen zo te helpen met hun integratie in een nieuwe maatschappij. Samen met het gezin van Dudu en hun opvanggezin hebben we onlangs Kerstmis gevierd. Maar Dudu zelf wil zo weinig mogelijk aandacht en zich zo onopvallend mogelijk aan zijn nieuwe leven in Canada wijden."

“Dat is iets wat ik geleerd heb, nadat die foto’s viraal gegaan zijn. Dat er nog zoveel goedheid in de wereld is en hoe geweldig mensen kunnen zijn, waar ze ook leven. Ik denk niet dat Dudu zelf beseft welke impact hij gehad heeft op andere mensen."

"Wel heb ik ook enige afstand van sociale media moeten nemen, omdat er tevens veel hatelijke opmerkingen waren."

Maar al bij al werd het een positieve ervaring voor Dudu en zijn gezin. Een verhaal dat met deze foto’s begon:

Meest gelezen