Colombiaans parlement keurt amnestiewet voor FARC-rebellen goed

Het Colombiaanse parlement heeft de amnestiewet voor de FARC-rebellen goedgekeurd. Het is de eerste stap in de uitvoering van het "historische" vredesakkoord tussen de guerrilla en de overheid van 24 november, dat een einde moet maken aan een conflict van meer dan 50 jaar.

Archieffoto: Farc

De tekst voorziet amnestie of gratie voor de leden van de FARC die beschuldigd zijn van politieke of daaraan gelinkte misdrijven. "Vanaf nu gaan de zowat 5.700 guerrilleros de bergen verlaten en beginnen hun wapens in te leveren", verklaarde Senaatsvoorzitter Mauricio Lizcano. "Ze zullen kunnen genieten van dit voordeel dat met de vrede komt."

FARC-rebellen die misdaden tijdens de mensheid, moorden of verkrachtingen hebben gepleegd, kunnen geen amnestie krijgen, maar zullen worden berecht door een speciaal vredegerecht. Dat kan hen veroordelen tot alternatieve straffen als ze de volledige waarheid vertellen over de misdrijven die ze pleegden.

De parlementsleden van de partij Centro Democratico van ex-president Alvaro Uribe waren tegen de amnestie in het vredesakkoord en hebben zich onthouden bij de stemming. Ze deden dat ook al bij de ratificatie van het akkoord door het Congres op 30 november.

Meest gelezen