Duitse antiterreurdiensten hebben Anis Amri onderschat

Het Duitse antiterreurcentrum (GTAZ) heeft het dossier van de vermoedelijke dader van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt, Anis Amri, in 2016 verschillende keren behandeld. Het centrum achtte het weinig waarschijnlijk dat hij een aanslag zou plegen. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung.
Anis Amri

Bij verschillende Duitse media zijn er nieuwe meldingen binnengekomen, al hebben de politiediensten die nog niet officieel bevestigd. Het laatste rapport van het GTAZ dateert van 14 december, vijf dagen voor een vrachtwagen inreed op de Berlijnse kerstmarkt. Bij die aanslag vielen 12 doden. Volgens de krant wisten de autoriteiten dat Amri nauwe banden onderhield met Duitse jihadisten, en was hij door de politie van Dortmund geklasseerd als "sympathisant van IS".

De Duitse antiterreurdienst zou tussen februari en november zeker zeven keer met Amri hebben gesproken. Volgens de Duitse openbare omroep zouden ze hem twee keer de vraag hebben gesteld of hij een aanslag plande in Duitsland. De onderzoekers wisten ook dat Amri zeker één keer online zocht naar hoe hij een pijpbom moest maken en dat hij in een chatgesprek zijn diensten als kamikaze had aangeboden, waarschijnlijk aan een IS-lid.

"Daad van geweld weinig waarschijnlijk"

Het centrum had Amri, op een schaal van 1 tot 8 (gaande van het gevaarlijkst tot minder gevaarlijk), een 5 toegekend. Dat betekent volgens de Süddeutsche Zeitung dat "een daad van geweld weinig waarschijnlijk is". Toch zou er twee keer zijn geconcludeerd dat een werkelijke aanslag onwaarschijnlijk was.

Amri zou mogelijk ook hebben gechat vanuit de vrachtwagen en hebben geschreven dat hij in het voertuig zat. Hij zou ook hebben gevraagd om voor hem te bidden. Het is onduidelijk met wie hij gechat zou hebben, maar de mogelijkheid bestaat dat het met de man is die gisteren opgepakt is in het kader van het onderzoek.

Kort na de aanslag gaven de Duitse autoriteiten al toe dat de hoofdverdachte bekendstond bij de politie. In november verloren de diensten het spoor van Amri. Om 15 uur houdt het Duitse parket een persconferentie waarin het de stand van zaken van het onderzoek meedeelt.
 

Meest gelezen