Facebook slorpt Deense "ogenvolgers" op

De Facebookdochter Oculus heeft de Deense startup "The eye tribe" overgenomen. Dat bedrijf maakt technologieën die de ogen volgen, zodat bepaald kan worden waar iemand naar kijkt. De bedoeling van deze overname? Verdere stappen zetten in virtual reality.

Facebook noch Oculus geven details vrij over de prijs die is betaald voor het 13 man sterke bedrijf uit Kopenhagen. Ook is het niet bekend hoeveel werknemers daadwerkelijk aan de slag zullen gaan bij Oculus.

Tot dusver heeft de Deense startup al een trackingtoestel op de markt gebracht met een kostprijs van ongeveer 94 euro. Met die technologie kan de tekst die u leest automatisch scrollen, afhankelijk van hoe u kijkt. Ook voor wie noten leest, behoort het omdraaien van het blad tot het verleden.

"The eye tribe" volgt dus ogen en die toepassing kan ook en vooral handig zijn in de evolutie van virtual reality, de specialiteit van Oculus. Bijvoorbeeld in multiplayermodus in computergames kan dankzij die technologie de kijkrichting van andere spelers worden getoond. Ook kan een ander deel van de VR-omgeving worden bekeken zonder dat we hierbij ons hoofd moeten bewegen.

Niet alleen voor gamers is die technologie bruikbaar, ook voor reclamemakers moet het mogelijk zijn om na te gaan hoeveel keer reclame wordt bekeken tijdens games die draaien rond virtual reality.

"The eye tribe" werd in 2009 opgericht door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. In de wereld van eyetacking zegt het bedrijf dat hun technologie de populairste opensource-technologie ter wereld is. Onder meer in enkele toestellen die draaien op Android wordt hun technologie gebruikt.

Meest gelezen